Na začátku takovéto realizace určitě stojí za to si vytvořit plán – navrhnout správné rozmístění spotřebičů a pracovních ploch, rozmístit úložné prostory pro veškeré kuchyňské potřeby a potraviny. Také nesmíme zapomenout kuchyň rozmístit do několika zón, které na sebe navazují a tím ulehčují pohyb po celé kuchyni.

Trouba + varná deska + digestoř
Tomu všemu dohromady říkáme varné centrum. Toto centrum máme většinou na jedné většinou pravé straně. Kolem by mělo být dostatek pracovní a odkládací plochy. Dnes se můžeme setkat s tím, že troubu máme na úrovni očí čímž se zlepšuje manipulace s horkým pekáčem. Na levé straně kuchyňské linky máme dřez + baterii + myčku což nám dá dohromady mycí centrum. Je dobré aby toto centrum bylo vyvýšené protože každý z nás ví, že mytí s ohnutými zády je následně dosti bolestivá záležitost. Pracovní plocha by tedy měla být mezi varným a mycím centrem a její výška by se měla pohybovat mezi 100 až 120 cm. Chladničky a úložné prostory většinou umisťujeme na kraj linky.Odkládací prostor potřebujeme jak po levé tak i po pravé ruce: vlevo by mělo být dodrženo 40 cm, vpravo nám postačí 30 cm.

Digestoř, neboli odsavač par
Do varného centra neodmyslitelně patří digestoř. Z nedostatečného odvádění výparů, zplodin a par, mohou vznikat plísně. Digestoře se dělí podle: odvětrávání (necirkulační, odtahové) a podle zhotovení – digestoře, které lze umístit pod skříňku (zabudované, komínové, ostrůvkové, štěrbinové a teleskopické). U digestoře je ale nejdůležitější výkon. Vzduch  v kuchyni by se za 60 minut měl vyměnit alespoň desetkrát, nejlépe až šestnáctkrát. Pro správnou funkčnost digestoře je nutný dostatečný přívod vzduchu, který odpovídá jejímu výkonu. Vzdálenost mezi odsavačem a sporákem by měl být minimálně 65 cm, nad plynovými hořáky 70 cm. Šířka je 90 až 120 cm.

Asi nejvíce prohřešků najdeme ve výškách jednotlivých zón. Při pozdějším pohybu v kuchyni můžeme zjistit např. že nevidíme do hrnců  umístěných na zadních plotnách sporáku. Běžná výška kuchyňských linek je 86 cm, varná deska má mít maximálně 80 cm.

1) Plocha, které připravujeme jídlo by měla být po obou stranách varného centra.Šířka by neměla být menší než 40 cm.
2) Myčka a dřez by měli být v těsné blízkosti.
3) Otevírání horních skříněk lze řešit výklopným systémem, který je daleko bezpečnější a pohodlnější než běžný systém. Výšku si určíte podle výšky vaší postavy.
4) Výška pracovní desky: 85 – 105 cm. Ideální jsou různé výšky v různých zónách kuchyně. Varné centrum – nižší výška. Dřez – naopak vyšší. Obecně platí, že výška by měla odpovídat výšce vaší postavy.
5) Pracovní desky, které jsou hlubší (od 60 cm), umožňují umístit horní skříňky níže.
6) Všechny části pracovní plochy by měly být dobře osvětleny. Nejlepší jsou zářivkové trubice – příliš nevrhají stín.
7) Digestoř umístíme do výše naší hlavy.
8) Úložný prostor by mě být důkladně promyšlený aby byl použitelný pro všechny členy rodiny.

Autorka: Petra Vrabcová