Váš portál do světa gastronomie

Umělé dřezy

Pokud se chystáte zařizovat kuchyň (nebo jen vyměnit starou kuchyňskou linku), určitě jste už narazili v poslední době na článek nebo zmínku o umělých dřezech. Pokud vás zajímá o jaké umělé materiály se vlastně jedná, v jakých barevných modifikacích a cenových relacích lze umělé dřezy sehnat, popř. jaké výhody a nevýhody s sebou jejich pořízení nese, pak čtěte dále.

Pořízení nového, tzv. umělého dřezu, znamená rezignování na starou klasickou smaltovou či nerezovou variantu. Při pořizování dřezu umělého máme dvě možnosti – buď zvolit samostatný dřez z umělého kamene nebo dřez integrovaný v kuchyňské lince – to se hodí zejména pro případ zařizování nové kuchyně, především proto, že se vyhneme přítomnosti nevzhledných a nepraktických akrylových spojů na pracovní desce.

Na trhu se v současné době pohybuje několik výrobců umělých dřezů (namátkou Schock, Franke či Blanco), kteří nabízejí umělé dřezy vyrobené z několika různých typů materiálů, záleží tedy jen na nás, jak nároční jsme. Těmto umělým směsím se říká různě – Cristalit, Fragranit, Silgranit. Ve většině případů se za těmito názvy skrývá směs drcené žuly (popř. křemene) s akrylovým pojivem. Cristalan a Corian jsou pak příkladem materiálu na výrobu  pracovních desek s integrovaným dřezem. V tomto případě je, mimo nepřítomnosti spárů, další nespornou výhodou možnost úpravy velikosti odlitého dřezu na míru. Tento typ kuchyňské linky je vyroben z větší části z hliníkové výplně (zbytek tvoří metakrylát). Deska skutečně hezky vypadá, a vydrží poměrně dlouhou dobu – není totiž nijak dále povrchově upravena, a tak se nemůže začít loupat. Umělý kámen je příjemný i na dotek.

Určitě se ptáte také na finanční náročnost pořízení takového dřezu. Pravdou je, že na jeho koupi si budeme muset poněkud připlatit, což se ale rozhodně vyplatí. Za klasický samostatný dřez z umělého materiálu musíme počítat s výdajem od zhruba 9 000 Kč, což je zhruba dvojnásobek ceny běžného nerezového dřezu. Pořizování jednolité desky je pochopitelně ještě finančně náročnější. Cena závisí na kvalitě použitého materiálu, ale i individuální velikosti vaší linky. Je třeba počítat s částkou sahající mnohdy až přes 30 000 Kč.

Jaké výhody nám tedy za vyšší pořizovací cenu může umělý dřez nabídnout? Umělé dřezy (a k nim i baterie) se prodávají v řadě barevných variant, takže mohou vkusně splynout s celkovým rázem kuchyně, někdy se dokonce podaří dřez přesně barevně sladit se skříňkami. V případě, že vámi požadovaný barevný odstín není v nabídce výrobce, ještě stále není vše ztraceno. Barvu lze modifikovat, tzv. pigmentovat, čímž lze také dosáhnout odstínu ideálně vhodného pro vaši kuchyni. Umělý materiál byl vlastně vyvinut za účelem odstranění nedostatků pro práci nevhodného nerezu. Kamenný dřez tak nemusíme pořád čistit, aby na něm nebyly vidět zaschlé kapky vody. V případě poškození nerezového dřezu, které se stává raz dva, nejde již nic kromě celkové výměny dřezu, dělat. S umělým dřezem takové obavy mít nemusíte – ten se vám rozhodně hned tak nepoškrábe. V případě rozsáhlejšího mechanického poškození lze směs znovu zabrousit tak, že nic nebude poznat –  ne nadarmo bývá umělý dřez označován za takřka nezničitelný (nevadí mu dokonce ani styk s kyselinou, agresivní ovocnou šťávou nebo teplotou větší než 200 stupňů). Další výhodou, jak již bylo naznačeno, je celková snadná opracovatelnost kamene, a tak jej lze zcela přizpůsobit vašim požadavkům, a vytvořit tak vlastní, individuálně atypickou, kuchyni. Vysoká kupní cena se vyplatí především pro dobrou kvalitu umělého kamene a s ním spojenou dlouhou trvanlivostí. Nevýhodou těchto dřezů je vyšší pořizovací cena a při zapouštění dřezu vznik spár (stejně jako u nerezového dřezu, v tomto případě je ale jejich údržba ještě problematičtější).

Pokud se rozhodnete pro koupi dřezu z umělého materiálu z jakéhokoli důvodu, myslíme si, že v tomto případě neprohloupíte – nákup dřezu z umělého kamene se rozhodně vyplatí.

Autorka: Zuzana Veselá

1 komentář

  1. ian68

    Opravdu mohu doporučit. Na trhu je spousta dřezů označovaných jako granitové , ale často je to děs a hrůza. U dřezů Schock z materiálu Cristalite máte jistou špičkového materiálu a kvality. Co se týká ceny za design, rozměry a kvalitu , vychází určite nejlépe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑