Na první pohled neškodná otázka. Po hlubší úvaze už nám tak neškodná nepřipadá. Pojďme se tedy podívat na jejich přednosti – rozhodnutí ale závisí zcela na vás.

Většina žen dá přednost vaření na plynovém sporáku před elektrickými deskami. Největší výhodou u plynového sporáku je, že ihned zareaguje na manipulaci (když ztlumíte plamen např. pod mlékem, u kterého hrozí že přeteče – tak po ztlumení nepřeteče). U elektrických desek je tato reakce o něco pomalejší, zato nám ale nabízejí různé způsoby ohřevu.

Když vaříme na plynu…
U standardních sporáků jsou hořáky umístěny na smaltových deskách. U nových typů jsou desky z nerezu nebo sklokeramiky. Velkou změnou prošel i hořák, vyrábějí se tzv. trojité hořáky – plamen působící na nádobu ve třech soustředěných kružnicích, čímž se podstatně zvyšuje jejich výkon. Plyn zapalujeme sirkou či elektrickým škrtadlem avšak většina nových typů je vybavena elektrickým zapalováním. Při spuštění hořáku se automaticky vytvoří jiskra, která plyn zapálí. Značnou výhodou je termopojistka, která zajišťuje bezpečnost (když plamen zhasne přeruší se přívod plynu k hořáku).

Když vaříme na elektrické desce…
Doby, kdy litinové plotýnky ztrácely velké množství tepla jsou již dávno pryč. V našich kuchyních se postupem času začaly zabydlovat sklokeramické desky jejichž největší předností je právě vysoká, úsporná tepelná propustnost ze zdroje tepla k vařenému pokrmu.

Běžné modely mají elektrickou spirálu, která po zahřátí přenáší teplo dál. Chceme-li ale proces urychlit můžeme si dopřát HI-LIGHT plotýnky vyšším příkonem – zajišťují rychlejší rozehřátí. Stejnou funkci mají i desky s halogenovým ohřevem. U nejmodernějších typů elektrických desek se dá ohřívat pomocí indukce (indukční cívky,které vytvoří magnetické pole. Varné pole se přizpůsobí tvaru hrnce a reaguje na dotek. Jakmile se hrnec odstaví, přenos energie se zastaví. Spotřeba energie je tak přizpůsobena tomu co se spotřebuje při vaření). Bezpečnost zajišťuje zámek – tlačítko, které zabezpečí nechtěné spuštění plotýnky.

Co se týče velikosti…
U elektrických plotýnek je varná deska předem nastavena, existují ale i typy u nichž lze varnou plochu zvětšit (buď o několik centimetrů nebo i o dvojitou velikost). Některé modely se dokonce umějí přizpůsobit velikosti hrnce a hřejí podle jeho tvaru. Plynové sporáky mají tzv. DUO ZÓNY, kterou představují dva hořáky za sebou, takže ohřev je zajištěn po celé ploše dna.

V dnešní době je nejnáročnějším zákazníkům poskytnuta možnost sestavení varné desky dle vlastních potřeb (od velikosti plotýnek a typu ohřevu až po kombinaci plynu a elektřiny zároveň).

Možnosti, ze kterých lze vybírat:
– sporák: stojí samostatně, lze ho podle potřeby přemístit
– samostatná el. nebo plynová deska: obě se vestavují do pracovní desky
– samostatná deska: slučuje ohřev na elektřině nebo plynu

Rozhodnutí, které uděláte závisí jen na vás. Při nákupu se rozhodujte dle svých možností (hlavně finančních a prostorových). Vaše pozornost by měla směřovat zejména k výkonu spotřebiče a jeho energetické třídě.

Autorka: Petra Vrabcová