Drtič ledu Westend IcewolfDrtič ledu Westend IcewolfPřemýšlíte již delší dobu, jak sami svým dětem vyrobit ledovou tříšť, protože ostře zelené a modré nápoje, dostupné u stánků, jim nemíníte ani při vší lásce dopřát? Poslední dobou nejsou drtiče ledu již jen doménou barových pultů a nadstandardně vybavených kuchyní – vždyť drtič menšího množství ledu nestojí ani tisícovku!

Pokud vás drtiče zaujaly a ptáte se k čemu je lze ještě využít, máme pro vás několik dalších typů.

Pokud vás drtiče zaujaly a ptáte se k čemu je lze ještě využít, máme pro vás několik dalších typů. Zejména v létě mají drtiče ledu skutečně všestranné upotřebení. Nemáte-li děti nebo zkrátka jen nemáte rádi ledovou tříšť, ani tak pro vás nebude koupě drtiče ledu zcela beze smyslu. Jedná se o nepostradatelného pomocníka při přípravě nápojů frappé – tedy ledové kávy, kterou je velmi příjemné se v létě osvěžit. Vyrobenou ledovou tříšť jednoduše zalijeme vychladlou kávou (nebo kávou s mlékem) a můžeme podávat. Největší popularity se ale dostává drtičům ledu v poslední době zejména díky nástupu alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů do módy. Máme nyní na mysli zejména koktejl zvaný mojito, jehož základ mimo bílého rumu tvoří zejména najemno nasekaná ledová tříšť. Nadrceným led je možné použít do jakéhokoli nápoje, který si přejeme ochladit. Najemno nasekané části ledu se okamžitě rozpouští a my pijeme rovnou příjemně chladný nápoj. V nadrceném ledu lze uchovávat některé druhy potravin jako jsou například čerstvé ryby.

Jak tedy drtič funguje? Do přístroje nasypeme z mrazáku vyrobené klasické kostky ledu (nebo takové tvary, jaké máme k dispozici), v množství závislém na velikosti a výkonu našeho drtiče. Již za několik sekund se průhledná nádobka drtiče plní najemno nasekanou tříští máme-li drtič elektrický. U toho manuálního záleží výkon především na našich schopnostech, ženy se ale nemusí bát, že by přípravu nezvládly. U kvalitnějších drtičů je možnost volby velikosti nadrcené hmoty, což je velmi praktické. Někdy nechceme, aby byly kousky tak malé, že se hned rozpouští, jindy je to naopak žádoucí. Některé typy drtičů mají i chladící funkci.

Drtič ledu Deluxe Ceny drtičů se pohybují zhruba od 600 Kč, kolik stojí nejlevnější manuální kusy, až do sumy přesahující 10 000 Kč, kdy se jedná o takřka profesionální přístroje. Pěkný, elektrický drtič ledu koupíte za cenu lehce přesahující tisícovku. Při nákupu je třeba zvažovat, kolik máme pro drtič prostoru, a jak často jej budeme moct využít. Pokud častěji, nebo na větší objemy ledu, je vhodné poohlédnout se po kvalitnějších a masivnějších výrobkách. Ideálním materiálem je nerez ocel. Pozornost je třeba věnovat také kvalitě použitých nožů, přece jen k efektivnímu nasekání ledu je třeba značné síly a odolnosti materiálu. Přístroje se od sebe liší i rychlostí, s jakou jsou schopni led připravit. Na trhu je široký výběr různých velikostí, materiálů i designových provedení drtičů – určitě se vyberete.

Z matné nerez oceli a plastu je vyroben například drtič ledu Deluxe – viz větší obrázek, který za relativně příznivou cenu kolem 1800 Kč dokáže uspokojit i ty náročnější z vás. Skládá se ze 4 snadno omyvatelných částí a jeho součástí je i lopatka na led. Navíc má poměrně velký, litrový, zásobník na led, který postačí i na několik nápojů.

Trochu jiným typem drtiče ledu je například Westend Icewolf – viz menší obrázek nahoře. Je vyroben na výšku a to tak, že přístroj stojí na nožičce a led chrlí pod sebe, kam vložíme sklenici. Opět je vyroben z nerez oceli s matnou povrchovou úpravu. Jedná se o výrobek manuálně ovládaný. Tento výrobek je zajímavý především právě tímto svým exklusivním designem, hodí se tak i jako dekorace. Jeho vzhled byl dokonce v roce 2004 odměněn prestižní cenou Red Hot design.

Ač možná dnes slyšíte o drtiči ledu poprvé, určitě stojí jeho nákup za zvážení – zejména pro nadcházející horké měsíce.

Autorka: Zuzana Veselá