Domácí grilNe každý má možnost využít pro grilování dostatečně prostornou terasu nebo zahradu a také ne vždy je na grilování venku vhodné počasí. V horších případech hrozí i eventualita, že se počasí zkazí a my nebudeme mít kde maso dopéci. Pro všechny případy se proto vyplatí mít doma připravený domácí gril, který tyto problémy za nás vyřeší, vždyť některé mohou být i daleko levnější než grily venkovní!

V prvé řadě se asi ptáte, jakým způsobem takové grily fungují a zda je z nich maso stejně kvalitně, a hlavně zdravě, připravené. Domácí grily většinou fungují na elektřinu o různém příkonu, záleží už jen na nás jakou sílu si zvolíme. Můžeme ale v krajním případe doma použít i méně spolehlivý typ opatřený malým lihovárkem, pod kterým topíme pevným palivem. Laik nepozná rozdíl v chuti masa připraveného na uhlí a masa připraveného na elektřině, odborníci ale samozřejmě preferují ovonění a celkově charakter masa ugrilovaného na dřevěném uhlí.

Domácích grilů máme celou řadu typů. Pokud očekáváme od grilu jenom tu základní grilovací funkci, máme možnost si vybrat z grilu běžného, který napodobuje formu venkovní volné plochy, na kterou snadno dosáhneme a maso můžeme volně otáčet a kontrolovat. Druhou možností je zaklápěcí gril, který maso nebo potraviny, které chceme grilovat sevře z obou stran a jídlo by pak mělo být hotové rychleji – nevýhodou tohoto typu ale zůstává, že na maso po dobu přípravy nevidíme, a tak správné opečení můžeme jen odhadovat.

Dalšími typy grilů, které bychom mohli využít jak doma, tak i venku, jsou grily, které kromě klasické grilovací funkce, nabízejí ještě některé navíc. Sem bychom mohli zařadit například raclette grily, které zpravila mají dvě patra. Do spodního ukládáme malé pánvičky s racletty a vrchní kamenná nebo klasická kovová deska slouží jako gril, kde si strávníci dopékají přílohy k vyrobeným raclettám. Tento typ není o tolik dražší než grily klasické a nabízí nám možnost si pochutnat na klasické specialitě pocházející z horských oblastí. Za grily bývají někdy velmi přeneseně označovány i výrobníky fondue. Ty ale jinak než na fondue většinou použít nejdou, takže v tomto případě je třeba opravdu pečlivě zvážit, zda bychom tento spotřebič využili.

O ceně domácího grilu rozhoduje samozřejmě značka přístroje a s ní ruku v ruce jdoucí kvalita dílenského zpracování a celková výdrž. Na domácí grily se v současné době specializuje celá řada výrobců od méně známých, vyrábějících výhradně grily až po osvědčené výrobce kuchyňských spotřebičů jako je například Eta.

Vybrat si můžeme opět ze dvou typů grilů, a to takových, které jsou maximálně ploché a takové, které jsou trochu vyšší a vyhřívány zespodu spirálkou – grilujeme pak většinou na mřížce, podobně jako venku. Tyto typy bývají praktické v tom, že vanu lze velmi často vyjmout ven a můžeme ji tak snáze omývat. V žádném případě by ale součásti grilu neměly být dávány do myčky.
Dalším faktorem, který určuje cenu výrobku, je použitý materiál. Doporučujeme spíše kvalitnější kovy, i když zajímavou a jistě i módní variantu představují grily s imitací kamene.

Předem bychom měli zvážit také kolik masa naráz budeme grilovat a podle toho volit velikost grilu. K dostání jsou různé tvary od klasického obdélníku přes ovály a různé jiné atypické tvary.

Určitě se také ptáte na cenu. Můžeme vás uklidnit, že už ty nejlevnější typy by měly být kvalitní. Kolem 600 Kč určitě pořídíte dobrý domácí gril, o jehož výdrž se nemusíme obávat. Ceny grilů se pak šplhají až na několik tisíc korun a tady záleží jen a jen na nás, jak moc chceme investovat a jak designově zajímavý typ doma chceme.

Přejeme hodně zábavy a dobré pochutnání!

Autorka: Zuzana Veselá