ItálieItalská jídla patří ve světě k nejoblíbenějším. V pokrmech se odráží teplo, barevnost a rozmanitost, které země nabízí. V ovocných sadech celého poloostrova roste spousta citronů a pomerančů. Tisíce mil pobřeží znamenají dostatečnou zásobárnu ryb a mořských živočichů. Rajčatům, paprikám a většině další zeleniny se daří na slunci od jara do léta. Bylinky, česnek a voňavé aroma olivového oleje dávají pokrmům zajímavou chuť. Výběr kvalitních sýrů a nakládaných mas je obrovský.


Italská večeře
Italové považují za hlavní jídlo dne večeři. Oproti té naší trvá mnohem déle a zahrnuje hned několik chodů: začneme „antipastou“, což znamená „před těstovinami“, tedy předkrm. Výtečným předkrmem je například bruschetta, což je topinka potřená česnekem a olivovým olejem a ozdobená plátky rajčete, suppli – malé smažené rýžové kuličky plněné mozzarellou, nebo „Fiori di zucca e carciofi fritti“ – cuketa v těstíčku a smažené artyčoky. Pokračujeme pokrmem z těstovin nebo polévkou, ale nikdy ne obojím. Pak volíme hlavní chod s rybou, vepřovým či hovězím masem nebo kuřetem, jako přílohu polentu, rizoto nebo brambory a salát. Uveďme například „Filetti di baccala“ smažené řezy z tresky nebo „Saltimbocca alla Romana“ – římská specialita, telecí s parmskou šunkou a šalvějí. Potom se podává zákusek, který může být stejně tak hodně sytý jako „zuppa inglese“ – bohatý a hustý krém se šlehačkou a čerstvými jahodami, jako hodně jednoduchý jako čerstvé ovoce. Sýr se zásadně považuje za předkrm a ne za závěrečný chod.

Těstoviny
Říká se, že recept na těstoviny přivezl do Itálie cestovatel Marco Polo ze své cesty do Číny. Připravují se z vody a pšeničné mouky a patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Těstoviny se podávají obvykle jako samostatný chod, zřídkakdy jako příloha. Příprava těstovin poskytuje prostor pro nekonečnou tvořivost, může se formovat do různých tvarů a plnit masem nebo zeleninou – jako např. cannelloni, ravioli, tortellini, lasagne. Oblíbené jsou také těstoviny zelené, připravené se špenátem.

Pizza
Pravá Italská pizza bývá velmi jednoduchá, často pokladená jen jednou surovinou: jen s lilkem, jen s cuketou, jen s houbami, jen s loupanými rajčaty. Výjimku tvoří kombinace šunky a hub, případně oliv. I u nás se běžně setkáte s pizzou margherita – byla původně jídlem chudých, původně obsahovala pouze těsto a rajčata. Zajímavou variantou je pizza patate – což je pizza pokladená tenkými kolečky brambor a posypané oreganem, polité olivovým olejem. Venkovská pizza je něco mezi slaným koláčem a pizzou.

Ovoce a zelenina
Zeleniny si Italové velice váží a často se objevuje jako zvláštní chod před hlavním jídlem. Zelenina se podává zejména syrová. Výjimku tvoří vyhlášená sicilská caponata – zjednodušeně směs z vařené zeleniny, která se podává teplá či studená a vydá za vynikající předkrm, zeleninový chod nebo přílohu. Také ovoce se často podává jako předkrm, mezi ty nejoblíbenější patří meloun se šunkou.

Polévky
Nejtypičtější italskou polévkou je minestrone, hustá zeleninová polévka s těstovinami, do které si Italové rádi přidávají strouhaný parmezán. Acquacotta – je mangoldová polévka původem z Toskánska. V přímořských oblastech se vaří výborná rybí polévka cacciucco.

Sýry
Ze sýrů, kterých je v Itálii nepřeberné množství, se používá na těstoviny strouhaný parmezán (originální najdeme pod názvy Parmiggiano Reggiano nebo Grana Padano), celá řada polotvrdých a tvrdých sýrů, jako např. Fontina nebo Asiago, dále mascarpone, který se používá i do cukrářských krémů (např. do Tiramisu), riccota – dvakrát vařený sýr z ovčího nebo kravského mléka, strouhané ovčí sýry a na pizzu pak mozarella – typický čerstvý sýr z buvolího nebo kravského mléka, uchovávaný ve zvláštním nálevu. Velmi oblíbená je také gorgonzola – tučný aromatický plísňový sýr velmi výrazné chuti, ale jemné konzistence.

Maso a ryby
Z masa je nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech druhů masa se připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje, před grilováním se zpravidla nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčku bývají kuřata na mnoho způsobů – na víně, s rajčaty, s paprikami, apod. Oblibě se těší také ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dovedou skvěle využívat darů moře – „frutti di mare“ – ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií. Ryby připravují nejčastěji na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek.

Pečivo
Italové nejedí chleba tak, jak jsme zvyklí my, ale jako přílohu. Ráno snídají bílé čerstvé pečivo, které však brzy ztvrdne, takže nemá cenu pořizovat si jej do zásoby. Většinou snídají cornetti – máslové rohlíky s čokoládovou, vanilkovou nebo marmeládovou náplní.

Zmrzliny a sladkosti

Oblíbený italský moučník je tiramisu, které pochází z Toskánska. Pojí v sobě zejména příchuť již zmiňovaného smetanového sýru mascarpone a silné italské kávy. Kalorická hodnota a přídavek kávy dokáží dodat energii a povzbudit. Italská zmrzlina je bohatá, smetanová a po právu slavná. Kromě obvyklých kornoutů a pohárů ji můžeme ochutnat i třeba jako dezert. Příkladem je cassata, zmrzlinový dort složený ze třech vrstev – mandlové, čokoládové a ovocné.

Nápoje
Nejoblíbenějším italským nápojem je víno, které zde má bohatou tradici. Skvělé bílé víno (bianco) je například Frascati, Castelli Romani, Colli Albani, Velletri. Všechna tato vína se vyrábějí z jedné odrůdy hroznového vína, Trebbiana. Z jiných odrůd jsou známá vína Orvieto a Verdicchio. Vyhlášeným červeným vínem (rosso) je Barolo, Dolcetto, Rosso di Montalcino nebo u nás známé Lambrusco. Z vína se vyrábí také pálenka – Grappa.
Celosvětově známé jsou italské aperitivy Martini nebo Campari. Každá oblast má svůj typický likér, který ji charakterizuje. V Kalábrii je to likér Ligurzia, který se vyrábí z lékořice, v horských oblastech silné Bombardino, podobné našemu vaječnému koňaku. Za zmínku dále stojí citronové Limoncello, nebo Amaro Lucano a Amaro Negro.
Kávu Italové pijí velmi silnou ve velmi malém šálku. Káva se většinou pije s mlékem a je dost sladká.

Orientační ceny potravin
Těstoviny – od 0,40 euro za 500g
Pečivo – od 2,80 euro za 1 kg
Mléko – 0,50 – 0,80 euro za 1 litr
Minerální voda – od 0,20 euro za 1,5 litru
Víno – od 1,90 euro za 0,7 l láhev
Uzeniny – od 8,00 euro
Zmrzlina (kopeček) – 0,50-0,80 euro
Káva – od 0,60 euro
Pizza – od 4 euro
Hl. jídlo v restauraci – 5-20 euro

Autorka: Jana Němcová