Elektrický nůžŽe slyšíte poprvé o tomto kuchyňském pomocníku? Myslíte si, že nemá šanci zvládnout toho více než vy s dobře nabroušeným nožem? V následujícím článku vás přesvědčíme, že elektrický nůž není v kuchyni zbytečností!

Vlastnictví elektrického nože nám umožní nejen řezat bezproblémově, pohodlně a rychle veškeré v domácnosti běžně dostupné potraviny, zároveň ale také mnohem více. Za největší výhodu elektrického nože bývá uváděno, že zvládne přeříznout i hluboce zmrazené potraviny jako jsou ryby, ovoce, pizza nebo maso. Zároveň ale na elektrickém noži ceníme možnost přeříznout jakýkoli kus masa se sebe silnější kostí.

U některých nožů navíc také existuje volba režimů jako je speciální tlačítko pro svislý řez nebo natočení nože vlevo nebo vpravo. Podle toho poté vypadá i výsledek, který může plnit při skoseném řezu i estetické účely. Čepele nožů se dají ve většině případů snadno oddělit a jednoduše je omyjete ve vodě. Není třeba se bát nehygieničnosti těchto výrobků, přestože část obsahující motor by neměla být vystavována vodě zbytečně.

Vybírejte si nůž, který vám dobře sedne do ruky. Na trhu jsou v současné době k dostání různé typy ergonomických rukojetí, přičemž každému sedne do ruky trochu jiný typ.

Velkou výhodu vidíme ve funkci samoostření těchto nožů. Díky ní se už nemusíte starat o věčně otupené čepele kuchyňských nožů.

Sledujte také váhu kupovaného nože, některé váží vzhledem k přítomnosti elektrického motorku, bezmála kilogram, což nemusí být při manipulaci jednou rukou příjemné.

Ačkoli se výrobci v současné době předhánějí v bezhlučnosti jejich výrobků a snahou o minimalizaci vibrací, bývají právě tyto dva faktory nejčastějšími kritérii v posuzování kvality a rozdílů mezi jednotlivými cenovými skupinami kuchyňských nožů. Nejdůležitějším faktorem však i nadále zůstává kvalita materiálu, z něhož je vyrobena čepel nože. Nejkvalitnějším materiálem je nerez, nejlepší potom je, je-li čepel dvojitá.

Máte-li doma děti a bojíte se kvůli nim koupě elektrického nože, můžeme vás uklidnit, nože bývají zabezpečeny minimálně dvojitým spínačem zapnutí a jakmile se s nožem přestane pracovat, sám se vypíná.

U nožů si také můžeme vybrat z rozličných délek přívodní šňůry. Jiné typy zase šetří prostor tím, že je možné je v době nečinnosti přichytit na stěnu.

Nože mají také různé příkony, můžeme narazit na typ mající maximální příkon 100 W, ale také na takové jejichž příkon se pohybuje v rozmezí 160-180 W.

Výrobou kuchyňských elektrických nožů se zabývá celá řada firem, od těch nejznámějších jako je Tefal, Eta nebo Fagor až po úplně neznámé producenty. Kvalita těchto nožů se dá označit za obdobnou. Cena se pohybuje většinou od pěti set výše, kolem 700 Kč už zakoupíme velice kvalitní elektrický nůž. Najdou se ale i typy, které přesahují tisíc korun a samozřejmě nabízí některé funkce navíc.

Na trhu jsou k dostání i nože různého vzhledu. Vybrat si můžeme od klasických bílých nožů, přes béžové, béžovo-žluté nebo modro bílé.

Záleží tak jen a jen na vás, který typ si zvolíte, pokud budete pamatovat na důležitost výběru kvalitní čepele nože. Jen tak se vám stane nůž dlouhodobým a spolehlivým pomocníkem!

Autorka: Zuzana Veselá