Ne každý při stavbě rodinného domku myslel na vinný sklípek, obyvatelé bytů o něm také vždycky mohli jenom snít. Mít vždy při ruce vychlazené víno ale nemusí být jen výsadou vinařů, tento zdánlivý luxus už si může dopřát kdokoliv, kdo si občas rád vypije skleničku dobrého vína. Místo sklípku totiž společnost Karma Český Brod nabízí domácí vinotéku, která umožňuje mít při ruce až 21 lahví ideálně vychlazeného vína.

Domácí vinotéka, Karma a.s.Víno je nápoj, který nepodléhá trendům, je oblíbené a žádané v každé době. Dnes se ale zdá, jako by jeho obliba ještě rostla. Knihkupectví jsou plná knih o víně, čím dál tím více lidí se považuje za jeho znalce a snad každý si občas dá sklenku. Navíc byla prokázána jeho prospěšnost pro zdraví, a tak se můžeme rozmazlovat bez obav. „Víno se stalo součástí životního stylu, a tudíž i domácnosti. Proto jsme se rozhodli řadu kuchyňských spotřebičů značky Karma Design rozšířit o méně typický spotřebič, jakým je vinotéka,“ říká Václav Bartoš ze společnosti Karma Český Brod.

Domácí vinný sklípek KVI-21 B – dvě teploty pro dvě barvy

Jak stoupá obliba vína, stoupají i požadavky na jeho kvalitu. Ta souvisí mimo jiné i s jeho uchováváním. Proto přichází Karma s domácím vinným sklípkem – vinotékou. Prosklená vinotéka o rozměrech 340 x 820 x 515 mm je rozdělena na dvě nezávislé části, což umožňuje v každé části udržovat jinou teplotu a uchovávat tak různé druhy vín. Každá část je osvětlená (osvětlení lze vypnout) a opatřená nastavitelným termostatem. Uživatel si tak může teplotu volně regulovat digitálním dotykovým ovládáním. Teplotní rozsah spodní části je 10-18 °C, horní pak 7-18 °C.

„Hlavní výhodou oproti klasickým chladničkám je nejen snadná regulovatelnost a variabilita teploty, ale především způsob ochlazování, který je přizpůsoben právě vínu. To by se nemělo chladit příliš rychle a mělo by být uchováváno ve stálé teplotě,“ připomíná výhody vinotéky Václav Bartoš. Princip ochlazování PELTIER je jednoduchý. Po průchodu stejnosměrného proudu dvěma různými spojenými kovovými materiály se jeden zahřívá a druhý ochlazuje. Prakticky tak jeden kov odebírá teplo v chlazeném prostoru vinotéky a druhý teplo odevzdává do okolního prostředí, podobně jako tepelné čerpadlo.

Spotřebič nese značku Karma Design, která je typická elegantním designem vznikajícím ve spolupráci s italskými návrháři, výrobce proto samozřejmě kladl důraz i na jeho vnější stránku. V kuchyních tak nejenže zapadá mezi ostatní spotřebiče, je i vkusným doplňkem. Navíc hlučnost vinotéky nedosahuje ani 25 dB a ani při chlazení nevibruje, je tedy naprosto tichým spotřebičem ve srovnání například s myčkou nebo některými typy chladniček.

Kromě toho, že vinotéku lze zapracovat do kuchyňské linky, je také možné umístit ji v podstatě kdekoliv v domě či bytě. Z hlediska spotřeby energie je nejvýhodnější vinotéku nainstalovat v prostorách s teplotou do 25 °C.

Maloobchodní cena: 5380 Kč vč. DPH

Na závěr ještě několik tipů pro skladování vína:

  • Víno by se mělo skladovat v suchých a tmavých místnostech. Nikdy ho nenechávejte dlouho na přímém světle.
  • Lahev by měla být skladována v horizontální poloze tak, aby korek zůstal vlhký. Tak se zabrání vniknutí vzduchu do lahve skrze póry vysušené korkové zátky.
  • Víno by mělo být co nejméně přemisťováno, aby se nenarušily vazby buketních látek.
  • Okolní teplota by při skladování vína něměla klesnout pod 10 °C a neměla by stoupat nad 14 °C, víno tak totiž rychleji zraje a ztrácí na kvalitě, kterou mu dodává pomalé zrání. Optimální teplota se pohybuje mezi 11 a 12 °C.
  • Vlhkost vzduchu má také vliv na kvalitu vína. Vysoká vlhkost tvoří ideální podmínky pro plísně, ketré mohou poškodit etiketu i korkovou zátku, při nízké pak hrozí vysušení korku a vniknutí vzduhu do lahve.

Zdroj: Tisková zpráva