Svatomartinské víno11. listopadu je den, kdy slaví svátek všichni Martinové. A také vinaři, protože právě v tento den v 11 hodin dopoledne si mohou přiťuknout prvními sklenkami letošního vína. Tak velí tradice, která má svůj původ již v dobách vlády císaře Josefa II.

Právě kolem 11. listopadu totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků jejich služba. Čeleď výplatu a majitelé vinic přicházeli ke svým vinařům, aby ochutnali první mladé víno a zhodnotili výsledky jejich práce.

Kdo navštěvuje svatomartinské hody, tak ví, že se na lákadlech pro mlsné jazýčky nešetří a tento zvyk naštěstí zůstal i do současné doby. Mnoho z nás využívá příchodu nového mladého vína k tomu, aby se sešlo s kamarády a známými a dobře jsme se pobavili.

Svatomartinské vínoSvatomartinské víno může být jak červené, tak i bílé nebo růžové. Jako svatomartinská vína se mohou označovat piuze vína ze čtyřech odrůd – Müller Thurgau (bílé víno), Veltlínské červené rané (bílé víno), Modrý Portugal (růžové a řervené víno) a Svatovavřinecké (také růžové a červené víno).

Než se svatomartinské víno dostane na pulty obchodů, tak je jeho kvalita posouzena nezávislou komisí, která uděluje “povolení” označit víno přídomkem svatomartinské. Takové víno je suché, lehké a svěží, s nízkým obsahem alkoholu (kolem 12 %) a s výrazným ovocným charakterem.

A jaké že bude to letošní svatomartinské? Obecně se soudí, že letos se můžeme těšit na vynikající víno a to je především zasluhou dostatečného množství srážek a letního slunečného počasí. Vína bude sice o něco méně, ale kvantita není vše ;)

Svatomartinské víno byste neměli archivovat, je určeno k rychlé spotřebě – ideálně do začátku jara příštího roku. Později pak ztrácí svoji typickou svěžest a to by byla škoda.

A kdybyste chtěli k vínu i nějakou tu dobrůtku na zasycení, pak je volba jasná: dozlatova pečená husička po staročesku plněná jablky, červené a bílé zelí s opečenou cibulkou a bramborový knedlík.

Užijte si svatomartinské a na zdraví!

Fotografie: Marco Veringa