Chef Gurman patří mezi časopisy, které si každý měsíc najdou cestu k mé peněžence a já za něj těch pár korun rád dávám. Inspirace, trendy, gastro akce atd. Však to znáte. Tvoří to páteř každého úspěšného časopisu (nejen) o jídle ;) Ale tentokrát jsem našel zajímavost, která ne úplně funguje…

Tedy – tentokrát… Mám na mysli červencové číslo, což už přeci jen nějaký ten pátek je na světě.

Na straně 35 tam najdete recept na drobenkový koláč s jogurtem, meruňkami a ostružinami. Perex receptu zní: “Díky ovoci je koláč jemný a šťavnatý, voňavá drobenka mu zase dodá křupavost.”

Člověka to navnadí, že ano? ;)

Když se ale začtete podrobněji do technologického postupu receptu najdete následující:
2. Těsto rozprostřete na pekáč a pečte ho v rozehřáté troubě 25 minut….
4. Téměř upečené těsto potřete jogurtem a poklaďte ovocem. Posypte drobenkou a vraťte do trouby na dalších 15 minut.

Ostatně, přesvědčte se na fotografii stránky:

Nepovedený recept v časopise Chef Gurman

A záludná otázka (kdo ví, proč jsem si zrovna vzpoměl na jinou, podobně záludnou: “Soudruzi, jako kadenci má sovětský samopal vzor 58 ?” ;)) zní:
“Myslíte si, že takto vznikne šťavnaté těsto podobné tomu, co je vidět na fotografii receptu?”

Samozřejmě, že nevznikne. Jak by také mohlo, když nejprve upečete samotné těsto (ano, za 25 v troubě dokážete vytvořit solidně tuhou záležitost) a teprve pak na něj zkoušíte pokládat jogurt a ovoce? Ani dalších 15 minut v troubě nepomůže tomu, aby se vše hezky prolnulo a nevytvořilo dvě oddělené vrstvy – těsto a ovoce. Tady udělali soudruzi z Chef Gurmánu (když jsem v těch filmových citacích) chybu.

Jaké tedy z toho plyne poučení. I u receptů z renomovaných českých food časopisů se vyplatí používat vlastní hlavu. Případná bolest z přemýšlení bude aspoň vynahrazena chuťových zážitkem ;)

Našli jste podobnou chybu v jiném receptu z knih nebo časopisů? Pochlubte se v diskuzi pod článkem!