beaujolais nouveauO pár dní po českém Svatomartinském vínu se k milovníkům vína dostává i slavnější bráška – francouzské a nesmírně populární Beaujolais Nouveau. Jeho první lahve se tradičně otevírají třetí čtvrtek v měsíci, což je letos právě dnes 19. listopadu.

beaujolais nouveauPokud by si měli Francouzi vybírat mezi dnem, kdy byla dobyta Bastila (ten slaví jako státní svátek) a dnem, kdy se na pulty dostává Beaujolais Nouveau, tak by to byl velmi těsný souboj. A kdo ví, zda by nakonec vynařský svátek nezvítězil.

Beaujolais Nouveau je odrůda mladého a svěžího francouzského vína.

Své jméno získalo podle názvu vinařského regionu, který se nachází severně od města Lyon. Každoročně se jej připravuje téměř 10 milionů lahví a toto množství představuje zhruba polovinu celé produkce tohoto regionu.

Typickým jídlem, který se podává k Beaujolais Nouveau je kohout na víně. Hádejte na jakém ;) Nic však nezkazíte ani husími játry.

Beaujolais Nouveau je víno charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Stejně jako Svatomartinské víno tak i Beaujolais Nouveau by mělo být spotřebováno nejpozději do jarních měsíců následujícího roku. A ideálně podáváné při teplotě 11-13°C.

Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Kam na něj půjdete vy?