Vídeň - Vánoční trhy 2009Včera jsem měl možnost pobýt přes den ve Vídni a to byla příležitost navštívit vyhlášené vídeňské vánoční trhy. Byl jsem ve Vídni v tuto dobu poprvé, takže jsem byl zvědavý. Hodně jsem toho o těchto trzích už slyšel a tak jsem to chtěl vyzkoušet na vlastní kůži. Kromě spousty stánků s nejrůznějším sortimentem vztahujícím se k Vánocům, si na své přišel i mlsný jazýček.

Jak můžete vidět na fotkách níže, tak o jídlo není na Vánočních trzích ve Vídni nouze. Na zahřátí je samozřejmě k dispozici oblíbený punč. Hlavně na trhu u vídeňské radnice byl téměř problém potkat někoho, kdo neměl v ruce hrnek s tímto teplým nápojem. Pro řidiče nebo odpůrce alkoholu byla k dostání i nealkoholická varianta. Také zahřála ;)

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Pečené kaštany jsou dalším neodmyslitelným koloritem. Ani ty v nabídce místních stánkařů a obchodníků nechyběly. Mnohokrát byly u stejného stánku k dostání i bramborák nebo bramborové placky.

K Vánocům patří neodmyslitelně sladké. Obrovské buchty musely zaujmout snad každého. Já jsem zvyklý na menší varianty, takže jsem musel fotit ;) Abych měl s čím v blízké budoucnosti poměřovat, protože ty velké buchty zkusím upéct sám.

Vídeň - Vánoční trhy 2009

A takto vypadal celý „sladký“ stánek na trhu u radnice.

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Jako správného masožravce mě zaujaly i stánky s klobáskami a dalšími masnými produkty. A že bylo z čeho vybírat. Nepřeberné množství lahůdek si mě získalo :)

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Vídeň - Vánoční trhy 2009

Co se mi líbilo, byl fakt, že na trzích nebylo včera narváno. Ano, lidí bylo hodně, ale ještě v normě. Člověk se tak nemusel prodírat mezi davy a celkem si to užil. Pěkné počasí přilákalo i hodně návštěvníků z České i Slovenské republiky a tak nebyl problém zaslechnout známý jazyk. Pokud tedy neumíte i německy :)

Když už píšu o počasí – soudě podle něj, tak trhy jsou spíše jarní, protože to, co včera počasí ve Vídni předvádělo, mělo do zimního opravdu daleko.

Vídeňské trhy se konají ve Vídni každým rokem. Letos začaly 14. listopadu a potrvají až do 26. prosince. Ten tradičně největší je na náměstí u radnice, ale menší trhy najdete v podstatě po celém centru Vídně. Stačí objevit jen nějaké náměstíčko nebo prostranství u kostela a téměř na 100% tam bude. A když vám to vaše časové možnosti dovolí, tak zkuste počkat až se setmí, protože pak se centrum Vídně rozzáří nádhernou vánoční ozdobou. Jinak budete jen tušit, jak ta světýlka všude kolem svítí ;)

Vídeň - Vánoční trhy 2009