Aby vás po Silvestru nedostihla kocovinaJak na Nový rok, tak po celý rok, říká se. A přitom se nejeden člověk 1. ledna budí s hlavou jako střep. Pokud se chcete vyhnout kocovině, poradíme vám, jak na ni.

Radou číslo 1 je se pořádně najíst. Než začnete na Silvestra s konzumací alkoholu, dejte si vydatnou večeři a i poté během večera prokládejte drinky jídlem, ať už to budou chlebíčky, jednohubky nebo jiné pochutiny. Babská rada zní, že nejlépe na sebe vážou alkohol mastné pokrmy, dopřejte si jich proto 31. prosince co hrdlo ráčí, ale zároveň dávejte pozor, ať si nepřivodíte žlučníkový záchvat.

Aby vás po Silvestru nedostihla kocovinaAlkohol prokládejte také nealkoholickými nápoji, ideálně vodou, případně džusem. Alkohol také příliš nekombinujte. Pokud budete pít víno, řeďte si ho jako střik vodou. Tvrdý alkohol zase míchejte s nealkem. Pokud už se rozhodnete kombinovat více druhů alkoholu, pak vždy od toho nejslabšího po nejsilnější, tedy postupujte od piva a vína k tvrdému alkoholu. Víno na pivo klidně pijte, opačně však ani náhodou! Řiďte se starým německým příslovím “Bier nach Wein, das macht nur Schwein, aber Wein nach Bier, das rat ich dir.”

Šampaňským si pouze decentně připijte o půlnoci, určitě ho nepijte celý večer. Bolí po něm hlava a bublinky by vám za pár hodin lezly i z uší. A pro stálé i sváteční kuřáky jedna rada navrch – snažte se omezit spotřebu cigaret! Čím méně jich během Silvestra vykouříte, o to méně vám bude první den nového roku třeštit hlava.

Závěrem ještě jeden tip – než půjdete spát, vypijte sklenici čisté vody a nejlépe s ní rovnou zapijte vitamín C, který odbourává alkohol. Opice nebude ráno tak tíživá. A pokud přece jen nějaký náznak kocoviny ucítíte, máme pro vás další várku rad, jak s ní rychle a efektivně zatočit!

Když vás přece jen dostihne opice

Zaprvé se pořádně vyspěte. Pokud se probudíte už po pár hodinách spánku a bolí vás hlava nebo vám je špatně od žaludku, vypijte sklenici vody, dejte si aspirin, Ibalgin nebo “lék na kocovinu” a vitamín C a zase si jděte lehnout.

Až se rozhodnete vstát, dejte si další sklenici vody, další dávku vitamínu C, opláchněte obličej pořádnou várkou studené vody a dopřejte si několikaminutový pobyt pod sprchou. Pak si připravte vydatnou snídani, nejlépe s dostatkem omastku. Ideální jsou míchaná vajíčka, hemenex nebo silná kořeněná polévka, ideálně česnečka. Kocovinu však dobře odbourávají také kyselé mléčné výrobky jako actimel, jogurtové mléko nebo zákys. Ale pozor – určitě to všechno nekombinujte dohromady.

Pijte dostatek tekutin. Lepší než silná káva, která pokračuje v alkoholové dehydrataci organismu, je čaj. Často vás může z opice vysvobodit také malé pivo podle rady “Sprav se, čím ses pokazil/a”, případně malá sklenička portského vína, do něhož přidáme jeden žloutek, dvě polévkové lžíce medu a jednu lžíci smetany. Pokud do sebe nechcete znovu lít alkohol, doporučuje se také čerstvá citrónová šťáva s medem. A jestli nepomůže ani to, příště radši tolik nepijte…