ToasterNení nad křupavý teploučký toastík! Zejména v těchto mrazivých dnech je teplá snídaně nebo večeře v žaludku neskutečná lahoda. Víte, že toaster je pomocníkem v domácnostech už více než sto let? Pravda, za tu dobu doznal přístroj poněkud značných změn. Navíc vedle klasického topinkovače existuje také takzvaný sendvičovač. Čím se liší?

Toaster neboli topinkovač je zařízení se dvěma otvory, ve kterých se dá opékat normální chléb či toasty. Teprve po rozpečení se topinky namažou máslem, sýrem, marmeládou nebo pomazánkou. Sendvičovač, kterému hodně lidí nesprávně říká toaster či toastovač, je naopak přístroj, v němž se opékají již namazané chleby či toasty k sobě přiklopené, které se po vyjmutí z přístroje už ničím nemažou. Na co dbát při nákupu těchto přístrojů?

ToasterSprávnému topinkovači by neměl chybět elektronický časovač s několika stupni, tlačítko pro okamžité přerušení provozu a tlačítko pro opakovaný ohřev. Pokud si pořídíte dražší přístroj, většinou u něj najdete také funkci automatického samocentrování, která zajistí, že chleby zhnědnou stejně a rovnoměrně. Správný přístroj by také neměl dopustit, že první várka toastů bude nedopečená a další spálená na uhel. Fajnšmekři ocení i funkce jako rozpékání zmraženého chleba či pojistku proti vzpříčení pečiva.

Chytrým pomocníkem je i prostor pro uskladnění síťového kabelu a vyjímatelný nástavec na opékání starších housek nebo rohlíků. Při nákupu se také přesvědčete, že toaster disponuje výsuvnou miskou na drobky, abyste jej mohli pohodlně a rychle vyčistit a nepřipalovaly se vám v něm staré kousky pečiva.

Dnes už by se vám nemělo stát, že toast vyskočí z toastovače jako čertík z krabičky a budete ho muset hledat v kuchyni na podlaze, případně že se při vyskočení chleba vyděsíte k smrti hlasitým lomozem. Kvalitní přístroje jsou tiché a přesné, z některých toasty vyskakují tak neslyšné, že musí ukončení ohřevu dokonce oznámit akustickým signálem. Výjimkou není ani přístroj ve tvaru krávy, který po dopečení toastu zabučí.

Toasty nebo chleby zvenku křehké a křupavé a vevnitř plné rozteklého sýra či ohřáté šunky, vajec nebo zeleniny vyrobíte nikoliv v topinkovači, ale v sendvičovači, který je tvořen dvěma rameny, jež se scvaknou k sobě. Uvnitř přístroje jsou dvě teflonové desky, které zajistí ohřev a zároveň a pečiva. Právě této časti byste při nákupu měli věnovat největší pozornost, neboť u některých levnějších a nekvalitních zařízení se často stává, že se povrch odlupuje, ulpívá na sendvičích a na zničeném místě se při dalším používání přichytávají některé ingredience pokrmu.

Stejně jako první typ opékačů se i sendvičovače od sebe liší množstvím funkcí. Žádnému přístroji by však neměl chybět indikátor zapnutí a indikátor připravenosti k pečení a také tepelně izolovaná rukojeť, aby nedošlo k popáleninám při přípravě jídla. Přístroj by měl rovněž disponovat protiskluzovými ploškami, aby pevně stál na stole či kuchyňské lince. Některé sofistikovanější přístroje mají i digitální časovač se zvukovým signálem a schránku na přívodní šňůru. Někoho může nadchnout přístroj 3 v 1, který má vyjímatelné pečící desky s možností mytí v myčce nádobí, přičemž jedny slouží k výrobě sendvičů, další ke grilování masa a třetí sada k pečení belgických vaflí. V některých sendvičovačích je také možné smažit vaječné omelety nebo ovocné taštičky.

Ceny přístrojů, kterých se v anglicky mluvících zemích údajně každoročně prodá na 12 milionů, začínají u nás už na dvou stovkách, ale kvalitní nejspíš nebudou. Při nákupu dbejte a ověřenou značku a použité materiály a pořiďte raději o pár set korun dražší výrobek.