Váš portál do světa gastronomie

Dvě nové kuchařky na trhu: Špalíček receptů – vaření a Špalíček recetů – pečení

Špalíček receptů - pečení, špalíček receptů - vařeníNakladatelství IKAR vydalo nedávno dvě objemné kuchařky z řady Špalíček receptů. První z nich se věnuje vaření a ta druhá pečení. Jaké jsou? Mrkněme na ně.

Špalíček receptů – vaření

Začněme tou kuchařkou, která má v podtitulu vaření. Předem upozorňuji, že vzhledek k tomu, že jsou obě knihy ze stejné řady, tak se recenze jedné v mnohém dá uplatnit i na druhou knihu.

Špalíček receptů – vaření je hodně tlustá kuchařka. Na celkem 832 stranách (!) najdete přes 400 receptů z kategorií polévky a předkrmy, saláty, slané pohoštění, těstoviny, brambory, zelenina, maso, ryby a mořské plody, zvěřina, dezerty a na závěr je ještě kapitola s recepty na moučníky.

Každý popsán recept je na dvoustránce, přičemž jedna strana je vždy věnována celostránkové fotografii. Nejedná se o nijak složité recepty, většina z nich se vejde do pěti kroků. Což je asi to, co většina z nás ocení – mám rád jednoduché a rychlé vaření, jehož výsledkemje dobré jídlo.

Kromě receptů a jejich fotografií v knize již více nenajdete – jedná se o “hutnou” kuchařku, která jde přímo k věci – tedy k receptu a k tomu, aby se naše bříška cítila příjemně napapaná ;)

Těžko z toho množství vybírat recept, který je nejlepší, ale rozhodně vyzkouším bylinkové knedlíky, plněné cuketové rolky nebo rybu s hranolky a omáčkou Piccadilly.

Špalíček receptů - vaření


Špalíček receptů - vaření


Špalíček receptů - vaření



Špalíček receptů – pečení

I druhá kniha receptů je pěkný macek – i ona má 832 stran. Receptů v ní najdeme ale o maliko méně receptů – jednak si některé recepty zasloužily více fotografií (což je dobře ;)) a jednak je závěr knihy vyplněn praktickými návody na výrobu jednotlivých druhů těsta: třeného, křehkého, kynutého, piškotového, listového, odpalovaného a závinového. I přesto najdete ve špalíčku receptů – pečení přes 320 receptů!

U předchozí kuchařky jsem zmínil názvy jednotlivých kapitol a nyní tomu nebude jinak. Zde jsou: třené těsto, křehké těsto, kynuté těsto, piškotové těsto, listové těsto a spol., pečivo, muffiny a donuty, slané zákusky a již zmíněné základní recepty na těsta.

A co vyzkouším z této kuchařky? V první vlně to asi bude hruškový koláč se zázvorem, tvarohové řezy, brownies nebo portugalský jablečný koláč.

Co je také pro obě kuchařky společné jsou mé obavy o to, zda při častém používání vydrží vazba. Ale to je prostě úděl tlustých knížek a těžko s tím něco dělat.

Špalíček receptů - pečení


Špalíček receptů - pečení


Špalíček receptů - pečení



Špalíček receptů - vařeníŠpalíček receptů – vaření
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 832
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 120×160 mm, 882 g
Rok vydání: 2009
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 259,- Kč)


Špalíček receptů - pečeníŠpalíček receptů – pečení
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 832
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 120×160 mm, 882 g
Rok vydání: 2009
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 259,- Kč)


1 komentář

  1. kamila hruba

    Závidím, recepty sbírám. Ale nejvíc miluju zmrzku .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑