Tequila Historie tequily, která je oblíbeným alkoholickým nápojem po celém světě, je stará několik set let. Už před naším letopočtem lidem na pobřeží Mexického zálivu zachutnal nápoj z modré agáve.


Tequila O tisíc let později pak tento alkoholický mok připravovali i Aztékové a sloužil k rituálním účelům. Na přelomu 16. a 17. století pak přišli Španělé s destilací výtažků z různých druhů kaktusů. Tehdy se ustavila definitivní podoba nejen na americkém kontinentu velice oblíbeného alkoholu.

O výrobě pálenky, jež vzniká výsledkem fermentace a destilace cukrové šťávy z rostliny piňas neboli modré agáve, byl sepsán i zákon, podle něhož se dělí tequila na několik druhů a odlišuje se od tzv. mezcalu. K výrobě pravé tequily je potřeba sedm kilogramů rostliny na 1 litr nápoje, tekutina musí obsahovat nejméně 51% modré agáve a musí být vyráběna pouze v mexických městech Tequila, Arenal, Amatitian nebo v oblasti Los Altos de Jalisco.

Tyto čtyři oblasti zajišťují produkci kompletní světové zásoby pravé tequily, která ročně činí okolo 150 milionů litrů. Téměř polovina výroby se exportuje, přičemž 80% z ní je vyváženo do Spojených států amerických. Do Evropy proudí jen asi 15% výroby.

Tequila Možná právě proto u nás málokdo ví, že dělení tequil je o něco složitější, než na stříbrnou, která se pije s citrónem a solí, a zlatou podávanou s pomerančem a skořicí. Vedle stříbrné Blanco a zlaté Joven Abocado existuje ještě tequila Reposado, která je vyzrálejší než stříbrná tequila, a Aňejo, která zraje až tři léta v dubových sudech, je nejjemnější a mezi znalci nejoblíbenější.

Nejspíš nejznámějším nápojem z tequily je Tequila Sunrise . Zkuste si známý drink namíchat sami doma. Budete potřebovat:

9 cl stříbrné tequily
18 cl pomerančového džusu
3 cl grenadinového sirupu
ovoce na ozdobení

Sklenici naplníme ledem a promícháme s tequilou a džusem. Závěrem přidáme grenadinu a už nemícháme. Nápoj můžeme ozdobit plátkem pomeranče nebo jiného ovoce.