Jak v kuchyni ušetřit vodu Cena vody neustále roste, zejména tedy hodnota položky známá z našich předpisů nájemného jako vodné a stočné. Jeden metr krychlový pitné vody vyjde dnes na cca 50 Kč, a tak každý ušetřený litr šetří i naši peněženku.

V kuchyni člověk spotřebuje podle propočtů v průměru 25 % odpuštěné vody celé domácnosti. I tak se ale i tady dá ušetřit. Základem číslo 1 je nenechat kapat kohoutky a vhodné je i používání pákových baterií a takzvaných perlátorů.

Nemyjte nikdy nádobí pod tekoucí vodou a dávejte vždy přednost mytí nádobí v napuštěném dřezu. Pokud máte myčku nádobí, ušetří vám ještě více, ale i tady platí určitá pravidla. Myčku totiž musíte zapínat vždy jen zcela zaplněnou, aby se vám to vyplatilo. Jestliže myjete jen zpola zaplněný přístroj, pak volte program s kratším mycím cyklem. Samozřejmostí je myčka v energetických kategoriích A.

Hodně vody proteče zbytečně výlevkou při odpouštění vody. Studenou vodu nejčastěji člověk odpouští, když si čepuje nápoje, které chce, aby byly studené. To elegantně můžete vyřešit tím, že si vodu předem napustíte do džbánu a dáte jej do lednice, případně si do teplejší vody hodíte kostku ledu. Odpouštění vody je také velice časté v domácnostech, kde není správně seřízen plynový kotel a člověk déle čeká, než mu naopak začne téci voda horká. V neposlední řadě odpouštějí ti, kterým teče voda se rzí, neboť mají staré zanesené trubky. Vězte, že je lepší investovat do opravy kotle či výměny potrubí, než roky odpouštět studenou nebo rzí znečištěnou vodu.

Pokud máte vlastní dům a nemáte studnu, zvažte investici do jejího vybudování. Za několik let máte peníze zpět. Pak však nezapomínejte alespoň jednou do roka provést rozbor zdravotní nezávadnosti.