Váš portál do světa gastronomie

Domácí zmrzlina

Domácí zmrzlinaDlouho jsem hledal nějaký recept na dobrou domácí zmrzlinu. Tím, že doma nemám zmrzlinovač, jsem si to asi udělal těžší – mnoho receptů vedlo ve finále jen ke konzistenci zmrzlé dřeně. A to jsem opravdu nechtěl. Až nakonec se zadařilo a přišel jsem na způsob, jak si udělat domácí zmrzlinu, která chutná jako zmrzlina. A kde vím, že neobsahuje žádnou chemii. Recept uvnitř článku ;)

Domácí zmrzlinaIngredience:
3 vejce
2 žloutky
500 ml smetany ke šlehání
150 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového cukru

Postup:
Do kovové mísy dejte vejce, žloutky, vanilkový cukr a krupicový cukr. Postavte ji na hrnec s vroucí vodou a metličkou šlehejte cca 7 minut. Směs by měla zhoustnout a napěnit. Pak mísu z hrnce sundejte a stále šlehejte až do vychladnutí směsi.
Opatrně do směsi vmíchejte našlehanou smetanu.
Směs vlijte do nádoby o objemu zhruba 2 litry.
Tím je základ zmrzliny hotov a nyní je už čas na přísady.
Domácí zmrzlinaJá jsem si tentokrát zvolil čokoládovo oříškovou příchuť a tak jsem do zmrzlinové směsi v nádobě špachtlí jemně vmíchal 100 g nastrouhané čokolády s obsahem kakaa 70% a zhruba dvě hrsti nadrobno nastrouhaných vlašských ořechů.
Celé to dejte na šest hodin do mrazáku a je hotovo!

29 komentářů

  1. Pavlína

    Domácí zmrzlina jde bez zmrzlinovače báječně! Sama jsem si to už mnohokrám vyzkoušela a zmrzlina vždy slavila úspěch :-) A příchutí jsou stovky :-) Poslední pokus byl s vaječným likérem a pekanovými ořechy… Parádní :-)
    Přeji pěkný víkend!
    P.

  2. Petr Slavík

    Pavlína: Vidíš, to je bezva nápad, co udělat se zbylým vaječným likérem :) Pořád jsem si lámal hlavu, bylo mi líto ho vyhodit a teď už vím :)
    Také si užij hezký víkend ;)

  3. Standa

    Petr: Jak ti může zbýt valečný likér? :-) My ho děláme doma sami ze slivovice a je vždy za pár dnů pryč….

  4. anet

    nekdy zkusim.:o)

  5. Petr Slavík

    anet: Pak dejte vědět, jak se vám povedla!

  6. kika

    a přísady vmícháváte až po smetaně?? jsem mladá, a tak s vařením nemám moc zkušenosti, potřebuji poradit ;) díky

  7. Petr Slavík

    kika: Ano, přísady až po smetaně. Ale pokud jsou těžší, asi bych je dal ještě později – po nějaké době v mrazáku (ale směs ještě nesmí být úplně tuhá, ale se přísady daly zamíchat). To by mělo zabránit tomu, aby klesly ke dnu.

  8. sabina

    je to moooooooooooc dobrí jestli mate ješte nejaky tak me pošlite na email nejaky recepty a fotky

  9. Petr Slavík

    Raději se mrkněte po receptech na těchto stránkách. Každou chvíli se tu objeví něco nového ;)

  10. Verča

    Hned jsem ji vyzkoušela a je úžasná, akorát mi trochu klesla, zajímalo by mě jakou konzistenci mají mít ušlehaná vajíčka: mají být jen napěněná a trochu řidčí nebo hustá tak aby netekla? A ještě by mě zajímalo, jestli mám dát do šlehačky ztužovač? Jinak je zmrzlina výborná troufám si říci, že lepší než v cukrárně!

  11. Petr Slavík

    Verča: Ty vejce by neměly být úplně řídká, ale zároveň by se měly trochu hýbat – takže asi tak něco mezi :) Ztužovač do šlehačky určitě nedávejte – zmrzlina ztuhne sama v mrazáku. A děkuji za pochvalu :)

  12. Nikola Paúrová

    Mockrát děkuji za recept, zmrzlina nemá chybu!! :-)

  13. Henri

    skvost! dal jsem tam dva banány a už to bylo se S60 g cukru dost sladké, příště uberu. Ale konsistence výborná. žádné “trapná” zmrzlá voda :) ale výborná hutná zmrzka k nezaplacení !!!

  14. Kristýna

    Zdravím, zmrzlina je výborná :) Na půlku jsem použila 3 banány a na tu druhou 2 mističky jahod a povedla se, jen je trochu přeslazená, příště uberu cukr.
    Chtěla bych se vás zeptat jestli nevíte o způsobu, jak do zmrzliny dostat citronovou příchuť? Připadá mi nepraktické vymačkávat tolik citronů aby byly cítit…Děkuji

  15. Petr Slavík

    Kristýna: To jsem rád, že zmrzlina vám chutnala :)
    Citronovou variantu jsem ještě nedělal, ale asi bych šel právě tou cestou vymačkání citronů. Je to lepší než nějaké náhražky v lahvičkách. Nebo bude mít třeba někdo jiný z návštěvníků nějaký ověřený nápad.

  16. Kikinka98

    Přidala jsem do zmrzky rozmixované jahody a snědla ji pak na posezení :-)))

  17. Markéta

    Tak jsem neodolala a taky zkusila a už se mrazí. Jsem moc zvědavá jaká bude, udělala jsem ji jen čokoládovou a část jsem dala do tvořítek na nanuky /pro děti/ a část jsem dala do misky. Už se těším na zítra. Protože jsem tam nastrouhala Milku čokoládu, která je sladká až až sama osobě, tak jsem ubrala třetinu cukru. Snad jsem to tím nepokazila.
    Děkuji za receptík

  18. Petr Slavík

    Markéta: Tak pak dejte vědět, jak jste dopadla :)

  19. Markéta

    Jsem naaadšená. Už nikdy v životě nekoupím zmrzlinu :) je vynikajíííícíííí, příště udělám čokoládovou, dám kakao rovnou k vejcím když budu šlehat. Dělávám tak i pařížský krém, určitě to bude super taky. A už mám v plánu i kávovou a jahodovou no jéje, to bude kombinací :D ještě jednou díky za receptík.

  20. Katka

    Je bezvadná, díky moc za recept.! :) Super zmrzka bez zmrzlinovače… už jsem si myslela, že to ani nejde udělat, aniž by z toho vždycky vznikla taková ta příliš tuhá hmota, kterou pak musim vyškrabovat nebo nechat povolit :).. Supr!

  21. Petr Slavík

    To je super, že zmrzka chutná! Díky za komentář!

  22. liška

    Dva dny jsem studovala všechny možné recepty na domácí zmrzlinu. Narazila jsem na ten váš a musím říct, výsledek je naprosto vynikající. Za pár korun mám spoustu kvalitní zmrzliny!!!

  23. Petr Slavík

    Děkuji za pochvalu :) A ať vám stačí mrazák :)

  24. Irena

    Zmrzlina se docela povedla, ale žloutková směs mi částečně klesla ke dnu a zbytek byl dost tuhý, jak se tomu příště vyhnout? Že by byla moc řídká? Přijde mi, že vajíčka budou vždycky těžší než ta nadýchaná šlehačka…

  25. Petr Slavík

    Irena: Pokud se vám nezdál výsledek, tak zkuste zmrzlinu během tuhnutí v mrazáku občas promíchat.

  26. Jarmila

    naprosto luxusní záležitost, udělala jsem ji ráno a už baštím. Máme straciatellu :) už si asi kupovanou zmrzlinu nedám :-D

  27. Petr Slavík

    Díky, Jarmilo! Jsem rád, že vám tak chutná! :)

  28. Kačka

    Děkuji za recept, hledala jsem dlouho než jsem narazila na tento. Zmrzlina je úžasná a podařila se na první pokus … ikdyž jsem maličko šidila to míchání :) – jednou za 2minuty jsem to rozšlehala mixérem :). U nás varianta – vanilka. Ukládám a jinou dělat už nebudu … díky!

  29. Naďa

    Díky za recept. Skvělá zmrzlina. Dělala jsem ji bez laktózy a vůbec nejde poznat rozdíl. Krásně hustá. Díky -)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑