KonzervováníPo pár týdnech opět nastal čas, abychom se spolu podívali na pár knížek, které se objevily na knižním trhu a souvisejí s vařením. Takže věřím, že nikdo nebude proti, když dnes vyrazíme na zahrádky a podíváme se tam na Babiččiny bylinky. Ty pak můžeme využít v receptech z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. A nakonec se podíváme na knihu Konzervování, kterou osobně doporučuju – díky ní mám obrovskou chuť si udělat domácí klobásky :)

Babiččiny bylinky

Babiččiny bylinkyKniha, která má podtitul “Z pokladnice našich předků” vás uvede do světa bylinek a všeho, co s nimi souvisí. Dozvíte se tedy jak mnoho bylinek vypadá (kadžá bylinka má v knize samozřejmě svůj vlastní obrázek), kde se vyskytují, co z nich je možné použít, jak se suší a ke každé bylince je přidaný i recept, který bude blahodárně působit na vaše zdraví. Není se čemu divit – autorka Renata Herber je uznávanou autorkou článků a knih o zdravém způsobu života a vede poradnu v oblasti léčení potravinami, snižování nadváhy a bylinné i regresní terapie.

Babiččiny bylinky – Renata Herber
Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 184
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 151 × 234 mm, 426 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 299,- Kč (na bux.cz za 284,- Kč)

Rychlokurs vaření pro vegetariány

Rychlokurs vaření pro vegetariányKniha s podtitulem “Bleskový úspěch pro začátečníky” je určena nejen pro čistokrevné vegetariány, ale i pro ty, kteří rádi vynechají z jídelníčku maso a netvrdí, že nejlepší zeleninou je prase. Kniha je strukturována jako “učebnice” pro ty, kteří v kuchyni spíše začínají a tak se zde dozvíte spoustu věcí o jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, obilovin, těstovin.
Kniha je přehledně rozdělena do kapitol s názvy Saláty, Zelenina a brambory, Těstoviny, Obilí, Luštěniny, Tofu a tempeh, Mléčné produkty a vejce, Ovoce. Každá z kapitol začíná zahuštěným rychlokursem jak a co připravovat a potom se už jde rovnou na recepty.Těch je v knize přes sto a najdete tam skvosty jako třeba kakaovou zmrzlinu s horkými malinami. Nedáte si?

Rychlokurs vaření pro vegetariány – Cornelia Schinharlová
Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 160
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 230 × 240 mm, 606 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 249,- Kč (na bux.cz za 234,- Kč)

Konzervování

KonzervováníZavařování, výroba džemů a podobné záležitosti mě vždycky tak nějak míjely. Ale teď už je všechno jinak… Ano, budu nekriticky neobjektivní, protože kniha Konzervování mě doslova a dopísmene dostala. Pro mě, jakožto konzervárenského analfabeta, je vstupní branou do téhle oblasti kuchařského umění a nutno říct, že branou nabitou informacemi. Vše začíná opravdu pěknými fotografiemi zeleniny, masa, ryb… naloženými v nejrůznějších lahvích a úplně lákajících k tomu je otevřít a ochutnat. Škoda, že tyhle jsou jen na papíře.
Po fotogalerii se dostaneme k vybavení a technikám konzervování a pak už se jde pracovat. Pěkně krok za krokem, aby se dílo povedlo. Přesně tak jsou recepty popsány.
KonzervováníZ knihy se dozvíte, jak připravovat domácí kečup, čatní, ochucené oleje a octy, paštiky, džemy, jak konzervovat maso a ryby, jak sušit ovoce, zeleninu i maso, i to jak dělat domácí klobásky. Mimochodem, nevíte, kde máme doma větranou místnost, kde je stále teplota kolem 8°C? Jinak ty klobásky nebudou :(
Zmínil jsem už výborně vyvedené fotografie (a že jich je v knize opravdu hodně) a je k tomu potřeba jedním dechem dodat, že křídový papír a pevná vazba opravdu pomohou skvělému dojmu z knihy.

Konzervování – Oded Schwartz
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 192
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 236 × 287 mm, 1010 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 299,- Kč (na bux.cz za 284,- Kč)

Všechny zmíněné knihy koupíte u každého dobrého knihkupce a nebo v obchodech bux.cz.