Zeleninové biryaniBiryani je indické jídlo, jehož základem je rýže a koření a ke kterým se přidává maso, ryby, vejce či zelenina. Z toho vyplývá ze biryani může mít mnoho variant a my si dnes představíme tu zeleninovou, bezmasou. Tedy vhodnou i pro vegetariány.

brand-468x60-1493717091.jpg

Zeleninové biryaniIngredience:
350 g rýže basmati
1 velká mrkev, nakrájená na kolečka
2 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
1/2 květáku nakrájená na kousky
3 lžíce rostlinného oleje
1 červená paprika nakrájená na kousky
1 zelená paprika nakrájená na kousky
1 červená cibule nakrájená na kostičky
1 cuketa, nakrájená na kousky
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého sladkého chili
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky kari
1 lžička římského kmínu
150 ml rostlinného vývaru

Zeleninové biryaniPostup:
Do velkého hrnce s vařící vodou nasypeme rýži a necháme ji vařit doměkka, přibližně 13 minut. Slijeme a dáme stranou.

Ve velkém hrnci s vařící vodou vaříme 5 minut mrkev a brambory – téměř doměkka. Přidáme květák a vše uvaříme doměkka. Pak slijeme vodu.

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a při střední teplotě doměkka podusíme cibulku. Přidáme červenou a zelenou papriku a cuketu a za občasného míchání dusíme 5 minut.

Přidáme vařenou zeleninu, přimícháme kurkumu, chili, koriandr, kari a římský kmín. Smažíme ještě 5 minut a potom vmícháme vývar. Troubu předhřejeme na 180°C.

Polovinu řýže přendáme do zapékací misky, na ni rozložíme zeleninovou směs a tu překryjeme druhou polovinou rýže. Misku dáme do trouby na 3O minut péct.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!