Víte, kde má prapůvod název dnešního receptu? Asi byste neuhodli, že v severní Itálii, kde v roce 1800 francouzský císař zvítězil v bitvě nad rakouským nepřítelem. Bitva se konala u vesničky Marengo a když Napoleonův kuchař připravoval pro svého císaře večeři na počest vítězství, kuře pojmenoval právě podle blízké vesničky.

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
8 ks kuřecích stehýnek
sůl
chili
hl. mouka
olej
2 cibule
1 česnek
rajčatový protlak
rajčato-papriková čalamáda
2-3 rajčata
několik oliv
jihoevropské koření
1 slepičí bujón

Postup:
Kuřecí stehýnka osolíme, přidáme chilli a obalíme lehce v hl. mouce. Opečeme na pánvi do zlatova na oleji (kvůli křupavé kůrce). \r\nStehýnka vyndáme z oleje a položíme do menšího pekáčku. Pečeme asi na 250°C.

Mezitím si uděláme cibulo-česnekový základ. Orestujeme cibuli s česnekem. Nakonec do pánve přidáme rajčatový protlak. Orestujeme a podlejem trochou vody. Přidáme rajčata a „rajčato-paprikovou čalamádu“. Povaříme. Dochucujeme rajčaty, olivami nakrájenými na malá kolečka, kořením (bazalka, oregáno, tymián, estragon, trocha šalvěje či rozmarýnu,… vesměs jihoevropské koření – středozemní). Můžeme dochutit 1 slepičím bujónem.