Dieta po italskuHubnutí a diety je takový evergreen mnoha lidských životů. Existují nejrůznější postupy a doporučení. Ať už se týkají množství pohybu, různých typů diet, kombinací jídel nebo třeba i postupů souvisejících se změnami v psychice člověka a podobně. Ale nejzdravějším způsobem hubnutí asi stále zůstává rozumná skladba jídelníčku doprovázená pohybovou aktivitou. Pohybu se ale moc věnovat nebudeme – jsme přeci na stránkách věnujících se jídlu. Takže logicky zůstává ta část, která se týká skladby jídelníčku.

Dieta po italsku je naštěstí knihou, která láká na zajímavé recepty. A to je dobře. Protože asi všichni známe knihy o dietách obsahující recepty, co nikoho nemohou lákat, že? I dieta totiž může být oslavou jídla. Osobně ani nemám moc rád slovo “dieta”, protože to v mnoha lidech vzbuzuje taký pocit “divnosti”. “Úprava stravovacích návyků” nebo “změna jídelníčku” zní mnohem lépe.

Dieta po italskuItalská strava, kromě toho, že je chuťově skvělá, má i přednosti týkající se zdraví. O Italech je všeobecně známo, že jsou jedním z nejzdravějších a nejštíhlejších evropských národů, netrpí tolik na rakovinu nebo nemoci cévní soustavy a žijí déle. A jejich strava na tom má určitý podíl.

Kouzlo italské stravy je i v tom, že ji můžete s klidem servírovat i dalším členům vaší rodiny a vlastně si ani nevšimnou, že jde o nějaká dietní jídla. Nemusíte počítat kalorie a nemusíte ani přiliš vařit. Motem autora knihy totiž je: “S minimem námahy maximum uspokojení.”

Kniha samotná začíná předmluvou dietoložky a spoluautorky knihy Julietty Kellowové. Ta obsahuje teoretický úvod do zdravého stravování a popis surovin typických pro italskou kuchyni. Před částí s recepty je i několik sestavených ukázkových týdenních stravovacích plánů. To se může vždycky hodit.

Pak už se jde na recepty, které knihu dělí do několika částí:
– snídaně
– předkrmy
– oběd s sebou
– polévky a saláty
– těstoviny, pizza a rizoto
– ryby
– maso
– dezerty
– špetka kalorií navíc

I ta poslední kapitola má své opodstatnění v knize zaměřené na dietu. Každý si občas potřebuje zahřešit a jak tvrdí psychologové, pomáhá to zvládat změnu při přechodu na zdravější jídelníček. Nic se nemá přehánět – však to sami znáte.

Dieta po italskuKdybych si měl vybrat, které recepty z této knihy budu vyřit jako první, tak by to nebyla jednoduchá volba. Ale určitě dojde na tyto:
– lehký banánový koktejl (obsahující zmrzlinu :))
– grilované marinované papriky s česnekem a parmskou šunkou
– lilek s rajčaty, česnekem a tymiánem
– polévka z cibule a pancetty
– fazolový salát s tuňákem a česrtvou mátou
– hovězí carpaccio s horčicí a mandlovým dresinkem
– frittata ze špaget a mletého hovězího masa s rukolou
– tatarský biftek z lososa a zeleniny
– pečené kuře s rozmarýnem a cuketou

Koukám, že to bude celý měsíc co vařit :)

A i kdybyste tuto knihu nechtěli brát do ruky kvůli jejímu názvu, protože vy žádnou dietu přeci držet nemusíte, udělejte výjimku a aspoň si ji prolistujte. Ty recepty totiž opravdou jsou… k sežrání ;)

Mimochodem, kniha má krásné věnování, pod které se mohu také podepsat :) To autorovo věnování zní: “Věnuji tuto knížku všem ženám, které neustále počítají kalorie. Pamatujte si, že žádný muž nemá rád ženy kost a kůže.”

Dieta po italsku – 100 zdravých italských receptů, které vám pomohou zbavit se přebytečných kilogramů – Gino D´Acampo
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 192
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 189 × 235 mm, 640 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 299,- Kč (na bux.cz za 279,- Kč)