Čaj se Srí LankyDnes si trochu odpočinu od psaní o jídle a zaměřím se na čaj. Ten totiž patří k mým nejoblíbenějším nápojům. A teď nemyslím ty ovoněné pytlíčky ze supermarketu. I když i tam mám své favority, ale to nikomu neříkejte. Mám na mysli sypané čaje. Takové ty, co si nevezmete v krámu z regálu, ale pěkně si o něj musíte říci prodavači v provoněném čajovém obchůdku. I to patří ke kouzlu čaje. Aspoň pro mě.

Mému zmlsanému jazýčku chutnají hlavně čaje ze země, která dnes nese název Srí Lanka.

Historie pěstování čaje na Srí Lance započala v 19. století a za zakladatele čajové průmyslu je považován britský farmář James Taylor.

Dnes se čaj na Srí Lance pěstuje už na 2200 km2, což obnáší zhruba 3% rozlohy země. Pro srovnání – na konci 19. století se tam čaj pěstoval ještě na pouhých 39 km2. Mimochodem, v čajovém průmyslu pracuje 6 milionů obyvatel (z celkového počtu 21 milionů) a čaj představuje 60% veškerého exportu země. Celkem solidní výkon, že?

Čaj se Srí Lanky

Čaj se na Srí Lance pěstuje především v centrální oblasti ostrova a čaje jsou děleny podle nadmořské výšky, ve které se pěstují. Ty z nižších poloh jsou označovány slovem “Lowgrowns”, ze středních poloh pak “Medium” a ty, které se pěstují v nadmořské výšce 1300 – 2500 metrů nad mořem, se označují “Highgrowns”. Právě tyto čaje z nejvyšších poloh mají díky delší době, po kterou čajové lístky rostou, jemnější aroma.

Mezi nejznámější a i nejchutnější odrůdy cejlonského (Cejlon je dřívější označení Srí Lanky) patří značky Basilur, Tipson, Tarlton nebo Akbar.

Typickým zabarvením srí lanských čajů je taková rudá nebo svítící oranžová. Místní o ní říkají, že se v ní zrcadlí zapadající slunce.

Asi nejvýznamnějším dovozcem cejlonských čajů do České republiky je velkoobchod Mixtee, který má výhradní zastoupení na dovoz výše zmíněných značek. Provozuje současně i internetový obchod, kde si nejen tyto čaje můžete pohodlně zakoupit – pokud to zrovna máte daleko do kamenného čajového obchůdku. A v případě, že vám nestačí jen čaj pít, ale chcete se dozvědět i něco více o čajích nebo třeba i o samotné Srí Lance a jste současně na Facebooku, pak máte možnost na facebookových stránkách Mixtee.