Nevím jak vy, ale pro mě je závěr tohoto roku tak trochu hektičtější, než jsem si představoval i v těch nejdivočejších snech. Doufám, že na tom nejste podobně. I když… Komu se aspoň trochu toho vánočního shonu nevyhne, že? Pokud byste se chtěli na chvíli zastavit, oddechnout si a užít si klidnější závěr roku, tak by vám mohla přijít vhod následující nabídka gastronomických akcí, která je připravena ve spolupráci se serverem Gastronaut.

Vánoce na farmářském tržišti

22. prosince 2012, Náplavka, Rašínovo nábřeží, Praha 1

Jestliže sháníte ty nejlepší ingredience do vašeho bramborového salátu, vydejte se 22. prosince na Vánoce na farmářském tržišti na Náplavce, které hravě, dle radostného předvánočního štěbetaní i hlučnějšího hlaholu, rozpoznáte na Rašínově nábřeží v Praze. A inspirovat se můžete už i salátem zde pro vás připraveným. Jistě vás potěší i perníčky a něco teplého do hrdla – teplá sladká medovina. Nezapomeňte se také zastavit na rybím trhu, v nabídce budou ryby nejrůznějších tvarů, chutí i šupin (rezervace nutná!). K mání budou také mořské ryby a plody, které se bohužel kvůli předchlazení ve vaší tašce mrskat nebudou, ale i tak si na nich určitě pochutnáte.
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanoce-na-farmarskem-trzisti-5180.html

Soutěž o nejlepší vánočku z Písku

23. prosince 2012, Sladovna, kulturní prostor, Velké náměstí 113, Písek, region Jihočeský

Je vaše vánočka ze všech nejlepší? Máte kuráž a klidně vydáte svůj kuchařský um na odiv davům? Tak to 23. prosince soutěžte o nejlepší vánočku v městě Písek, kde se pořádá již tradiční adventní akce. Hodnotit se bude chuť i vzhled, a tak se nebojte být originální. Pro každého soutěžícího bude přichystána odměna, tudíž nikdo neodejde s prázdnou. Pro vítěze soutěže jsou připraveny hodnotné ceny a trofej v podobě keramické vánočky – pozor na zuby!
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/soutez-o-nejlepsi-vanocku-z-pisku-5140.html

Vánoční trhy Karlovy Vary

2.–23. prosince 2012, Třída T.G. Masaryka, Karlovy Vary, region Karlovarský

Až do poslední adventní neděle si můžete užít předvánoční atmosféru v Karlových Varech. Vánoční trhy jsou situované na třídě T. G. Masaryka a kromě desítek stánků nabízejících ozdoby či dárky zde najdete i klasické vánoční občerstvení. Zakoupit lze například rozličné regionální dobroty, nechybí ani cukroví, uzeniny a horké nápoje jako je medovina či svařák.
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanocni-trhy-karlovy-vary-5141.html

Vánoce na Moraváku

26. listopadu – 23. prosince 2012, Moravské náměstí, Brno, region Jihomoravský

Na Moravském náměstí v Brně můžete i letos nakoupit dárky v podobě řemeslných výrobků, užít si pestrý kulturní program a pochutnat si na nejrůznějších kulinářských specialitách. Až do neděle na stáncích najdete klasické chuťovky jako například trdelníky nebo bramboráky, vyznavače masité stravy pak jistě potěší nabídka studených i teplých zabíjačkových pokrmů. Chybět nebudou ani typicky zimní alko a nealko nápoje včetně kvalitní kávy.
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/vanoce-na-moravku-5046.html

Na Štěpána otevřená brána

26. prosince 2012, Státní hrad Buchlov, Buchlovice, region Zlínský

Máte rádi staré pohlednice, vyřezávané betlémy a ojedinělé vánoční ozdoby? Za tím vším a ještě něčím dobrým na zub se vydejte 26. prosince na hrad Buchlov. Čekají tam na vás tradice, po kterých se vám, pokud je neprovozujete u vás doma, možná stýská – odlévání olova a pění koled. A aby vaše hlasivky nechřadly, pohladit je můžete vánočním punčem, svařeným vínem nebo víny, k nimž dostanete odborný výklad. Na zakousnutí bude něco ryze „lehkého“ – zabijačkové dobroty!
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/na-stepana-otevrena-brana-4891.html

Silvestr po konci světa 2012

31. prosince 2012, náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

Ojedinělou oslavu Silvestra a zároveň přežití konce světa chystají pořadatelé farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Od 12 do 20 hodin budou na „Jiřáku“ připraveny stánky s kvalitním vínem, sekty a pivem. Těšit se můžete také na nejrůznější delikatesy vhodné k silvestrovské noci jako například domácí škvarkové tyčinky, těstoviny plněné čerstvými krevetami a čerstvé ústřice, domácí obložené chlebíčky a mnoho dalšího. Náladu tohoto výjimečného dne zpestří živé vystoupení skupiny The Brownies.
http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/silvestr-po-konci-sveta-2012-5223.html