LangošeLangoše jsem pro sebe objevil někdy v devadesátých letech, kdy se staly v podstatě neodmyslitelným společníkem na jedné mé prázdninové brigádě. Každý den jsme končili “večeří” u langošového stánku… Jojo, to bývaly doby :) Ještě raději ale vzpomínám na neuvěřitelnou slast z langošových hodů během jednoho z mých pobytů v Budapešti. Té polozapomenuté nádheře jsem se pokusil přiblížit v domácích podmínkách. A výsledky nebývají špatné – aspoň to tvrdí domácí strávníci :)

Ingredience:
250 ml mléka
40 g droždí
1 kelímek zakysané smetany
2 vejce
1 lžička soli
800 g hladké mouky
olej na smažení

Langoše

Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme zakysanou smetanu, vajíčka, sůl a mouku. Vše řádně propracujeme a vzniklé těsto necháme minimálně 1 hodinu kynout v ledničce. Prý tam vydrží až týden, ale to se mi zatím nepovedlo experimentálně ověřit, protože těsto bylo spotřebováno nejpozději druhý den ;)

Postupně vybíráme lžící kousky těsta, které roztáhneme na placku a smažíme ve vysoké vrstvě rozehřátého oleje. Smažení jde rychle 1-2 minuty pro každou stranu budou stačit.

Usmažený langoš vyndáme z pánve, položíme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a pak ochutíme.

Klasickou záležitostí je langoš ochucený kečupem, nastrouhaným sýrem a prolisovaným česnekem.

V případě, že máte raději sladkou variantu, můžete langoš pomazat rozpuštěným máslem a osladit cukrem smíchaným se skořicí.