Váš portál do světa gastronomie

Osm chutí Asie

Osm chutí AsieK některým knížkám se potřebujete tak nějak vnitřně propracovat. Abyste měli tu správnou chuť se do nich pustit. A většinou se to posečkání i vyplatí. Jinak by mohlo dojít k tomu, že byste pěknou knihu minuli “jen tak” a přišli byste o možnost se vnitřně obohatit. Ač se to nezdá, může to platit v případě knih kuchařských. Právě to se mi totiž stalo s knihou šéfkuchaře vyhlášené pražské restaurace SaSaZu Shahafa Shabtaye Osm chutí Asie. Nejsem v asijské kuchyni příliš zběhlý, odrazuje mě i určitá specifická dostupnost některých surovin a tak jsem knihu dost dlouho odkládal. Ale vyplatilo se. Nastal pro ni ten správný čas a já už teď mohu říct, že jsem rád, že jsem se do ní znovu “dostal”.

Za sebe Osm chutí Asie vnímám jako vstupní bránu do nového kulinárního světa. Do světa, který přináší jiné chutě a vůně, jiné zážitky. A kdo ví? Třeba za to mohou i čtivé příběhy, kterými je kniha protkána.

Osm chutí AsieNicméně, hlavní jsou recepty. Kuchařka je dělena do několika kapitol. Vždy podle hlavní suroviny, která je pak použita pro nejrůznější saláty, polévky, hlavní jídla nebo dezerty. Receptů bych se vůbec nebál – nejsou nijak náročné a výsledky vypadají na fotografiích velmi lákavě. O tom se můžete přesvědčit na obrázcích kolem.

Což mě přivádí k tomu, abych po čase zase vytáhl z recenzované kuchařky seznam receptů, na které u nác v kuchyni brzo dojde. Takže, jsou na něm například:
– bombajské kuře na másle
– kuřecí saté
– makrela lot
– bola chang
– hovězí yakitori
– pad thai
Exotických názvů se neděste, báječná chuť je přednější.

Osm chutí AsieA k té specifické dostupnosti surovin, jak jsem se zmiňoval na začátku článku. Tento tip bude asi spíš pro pražáky a ty z vás, kteří to mají do Prahy blízko. A dost možná, že je to pro znalce asijské kuchyně tip zbytečný, ale jeden nikdy neví. Zajeďte si někdy do libušské tržnice Sapa, kde byste měli sehnat vše, co pro pořádnou asijskou kuchyni potřebujete. Čerstvé. Já se tam na svoji premiérovou návštěvu v nejbližších dnech chystám.

Co napsat závěrem? Nebojte se objevit nové chutě, zažít nové věci a už určitě se nebojte asijské kuchyně. Pokud jste v ní nováčky, tato kuchařka vás provede vašimi prvními krůčky. A v případě, že již máte s asijskou kuchyní nějaké ty zkušenosti, tak nahlédnete do zákulisí populární restaurace SaSaZu a to za to také stojí.

Osm chutí AsieOsm chutí Asie – Shahaf Shabtay & SaSaZu
Nakladatel: Smart Press
Počet stran: 180
Vazba: Pevná
Formát: 260 x 210 mm
Rok vydání: 10/2012
Běžná cena: 449,- Kč (na smartpress.cz za 382,- Kč)

1 komentář

  1. kamilkak

    Sasazu miluju a tuhle knížku taky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑