Nigella Lawsonová - Chuť domácí kuchyněStalo se téměř tradicí, že před každými vánočními svátky se na knižním trhu objeví kuchařka od nekorunované královny food porna Nigelly Lawsonové. Její kuchařky si udržují standardní a hlavně vysokou kvalitu a i to přispívá k jejich popularitě. Navíc, málokdo umí o jídle mluvit a psát s takovou vášní. Pojďme spolu nyní nahlédnout do té nejnovější knihy, která nese titul “Chuť domácí kuchyně”.

Podtitulem knihy je slogan “oblíbené rodinné recepty pro potěšení z jídla, k zažehnání hladu i proti stresu”. Podle něj by se dalo říci, že kniha je určena drtivé většině lidí, kteří se ve svém volném času dobrovolně pohybují v kuchyni. A obsah toto přesvědčení jen a jen utvrzuje.

Úvod knihy obsahuje Nigellinu zpověď o tom, co pro ni znamená kuchyně. Každý máme své důvody a je dobré občas nahlédnout pod skořápku i jinde. Určitě vám některé z v knize uvedených argumentů přijdou povědomé.

Nigella Lawsonová - Chuť domácí kuchyně

Nigella nás nechá nahlédnout i do vybavení své kuchyně. A vtipnou formou se současně i přizná k přehmatům, které učinila při nákupu některých “nezbytných” kuchyňských pomocníků. Kdo z nás to nezná? :)

Nigella Lawsonová - Chuť domácí kuchyně

A pak je již pomalu čas se pustit do vaření. Tentokrát vám tu nebudu vypisovat názvy jednotlivých kategorií.  Nigella Lawsonová recepty řadí do skupin podle příležitostí, ke kterým je připravuje. Popřípadě podle časové náročnosti. Nigella totiž při vaření ctí to, že nejen chuť je důležitá, ale mnohdy je na stejné úrovni i čas, který v kuchyni při přípravě jídla strávíme. Vždyť ten nám pak může chybět jinde – při věnování se rodině nebo přátelům.

Pokud již máte doma některou z předchozích česky vydaných kuchařek Nigelly Lawsonové, tak víte, jak kniha po tiskařsko-grafické stránce vypadá. Jedním slovem – kvalita největší! Dobře, jsou to tedy slova dvě. Každý recept je doprovázen fotografií, takže prostě víte, co se vám má na konci vaření povést.

Nigella Lawsonová - Chuť domácí kuchyně

Píši to každý rok na konci recenze zrovna té aktuální Nigelliny kuchařky a ani tentokrát neudělám výjimku. “Chuť domácí kuchyně” by si měli pořídit všichni ti, kdo rádi a kvalitně vaří. V případě, že takovým případem nejste, tak máte aspoň tip na ideální vánoční dárek – nějakou tu kuchařinku nebo kuchtíka ve svém okolí máme všichni.

Chuť domácí kuchyně – Nigella Lawsonová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 488
Vazba: Tvrdá
Formát, hmotnost: 181 × 242 mm, 1449 g
Rok vydání: 10/2013
Běžná cena: 599,- Kč (na bux.cz za 524,- Kč)