Výživou proti rakoviněNa český knižní trh míří další kuchařská kniha. Je zvláštní tím, že se zaměřuje na boj s velkým strašákem – rakovinou. Podle revoluční teorie RNDr. Coye (spoluautora knihy), hrají hlavní roli ve výskytu a šíření zhoubných rakovinových buněk látková výměna. Správnou výživou ji můžete změnit a zabránit tím v šíření nemoci. Kniha přináší více než 100 receptů na zdravé snídaně, obědy a večeře, sladké i pikantní pochoutky a dezerty, výživový plán na 4 týdny, něco o důležitosti pravidelného pohybu a jaké druhy sportu nejúčinněji pomáhají proti rakovině. Podívejme se spolu na ukázky z knihy.

Základní pilíře individuální zdravotní prevence jsou:
– pravidelná preventivní vyšetření a rutinní lékařské kontroly
– vyvážená strava s nízkým obsahem sacharidů, bohatá na bílkoviny a vlákniny a s vysokým podílem cenných a navzájem sladěných olejů a tuků; stejně důležitý je dostatečný přísun vitaminů, minerálních látek a sekundárních rostlinných látek
– minimálně třikrát týdně vždy 30—40 minut vytrvalostního sportu na čerstvém vzduchu, k tomu jednou týdně mírný silový trénink
– pravidelné a dostatečně dlouhé fáze spánku a regenerace
– minimálně 2–3 litry nesycené vody – konzumované rozděleně po celý den
– nekouřit

Onkologičtí pacienti mají navíc několik dalších možností, které se dají efektivně použít v boji s rakovinou. Ty nejdůležitější jsou:
– Intenzivní lékařská péče a využití všech terapeutických možností za současné přesné kontroly průběhu onemocnění a potřeb pacienta. Požadujte využití nové diagnostické metody, hlavně pozitronové emisní tomografie (PET), s jejíž pomocí se dají prokázat metabolické procesy v těle. Může zobrazit vstřebávání glukózy tumory a dostatečně včas prokázat, zda je použitá terapie úspěšná, či ne. Lékař vpraví do těla pacienta cukr značený radioaktivním fluorem jako pozitronový zářič. Agresivní tumory a metastázy ho vstřebávají stejně jako glukózu, a tak se při následném vyšetření ve speciálním kamerovém tubusu zobrazí. Při pozitronové emisní tomografii se vyšetřuje celé tělo, aby se zjistilo, kde rakovina sídlí, zda a kam se šíří a jak je aktivní. U nás se tato vyšetřovací metoda provádí v nemocnici Na Homolce už od roku 1999 a v roce 2003 byla zkombinována s tzv. hybridní kamerou, která kombinuje metodu PET s počítačovou tomografií (CT). Vyšetření doporučená lékařem hradí zdravotní pojišťovna.
– Z léčebných metod si na základě diagnostických vyšetření vyberte jen ty, které ve vaší individuální situaci mají největší šanci na úspěch. Využívejte i nové kontrolní metody, abyste si prověřovali úspěšnost terapie.
– Pokuste se do každodenního života začlenit co nejvíce intenzivních tréninkových jednotek. Tím vyprázdníte zásobníky glukózy v organismu a připravíte rakovinu o výživu. Navíc tělo při sportování v přírodě vytváří vlivem UV záření cenný vitamin D, který hraje důležitou roli v buněčném růstu a může vás ochránit před rakovinou (viz také strana 83). Trénujte však vždy v rámci svých možností a nevysilujte se: po každé intenzivní pohybové jednotce by měla následovat fáze relaxace a zotavení, abyste se vnitřně uklidnili.
– Bezpodmínečně dodržujte nízkosacharidovou dietu, která je součástí protirakovinové výživy. Ta se vyznačuje vysokým podílem potravin s obsahem kyseliny mléčné, sekundárních rostlinných látek, vlákniny, cenných rostlinných olejů a kvalitní bílkoviny.

Jak jsem zmiňoval výše, v knize také najdete přes stovku receptů. Tady jsou některé z nich:

Lososí steak s brokolicí
Přísady na 1 porci
šťáva z ? citronu, 1 lžička olivového oleje, 200 g lososího steaku, 250 g brokolice, 10 g másla, sůl, pažitka, hladká petrželka, 1 plátek citronu
PORCE 420 kcal
24 g T, 6 g S, 44 g B

Citronovou šťávu smíchejte s olivovým olejem. Směsí marinujte plátek lososa asi 20 minut. Mezitím brokolici očistěte, omyjte a rozdělte na růžičky.
V pánvi rozehřejte máslo a lososa při mírné teplotě smažte 5—8 minut z každé strany. Zbylou marinádu nalijte na rybu. Krátce poduste a osolte.
Mezitím růžičky brokolice vařte v dostatečném množství osolené vody 5—10 minut do poloměkka.
Lososa s brokolicí upravte na talíř, pokapejte omáčkou a ozdobte pažitkou, petrželkou a plátkem citronu.

Hřibové „rizoto“ s lososem
Přísady na 1 porci
3 g sušených hřibů, 30 g cibule, 15 g česneku, 5 g másla, 1 lžíce řepkového oleje, 15 ml suchého bílého vína, 1 lžíce instantního slepičího vývaru, 100 g celeru, 15 g parmezánu, 70 g uzeného lososa, pepř
PORCE 307 kcal, 21 g T, 7 g S, 21 g B

Sušené hřiby namočte asi 2 hodiny před začátkem vaření do velkého šálku s vodou (asi 250 ml). Vodu pak nevylévejte. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte.
V hrnci rozehřejte máslo a řepkový olej. Nasekanou cibuli a česnek nechejte zesklovatět. Přilijte bílé víno, přidejte okapané hřiby a instantní vývar a vše při vysoké teplotě vařte několik minut.
Mezitím oloupejte celer a na středně hrubém struhadle ho nastrouhejte (kousky mají být velké asi jako rýžové zrnko). Celer přidejte k vařící tekutině, vše promíchejte a přilijte tolik vody, v níž se namáčely hřiby, aby dno hrnce bylo zakryté a celer nebyl při míchání suchý.
Hrnec přikryjte pokličkou a „rizoto“ za občasného zamíchání vařte podle chuti více či méně doměkka. Pak vmíchejte nastrouhaný parmezán a nechejte ho krátce rozpustit. Lososa nakrájejte na nudličky.
„Rizoto“ vložte do hlubokého talíře, ozdobte lososem a vše zjemněte čerstvě nastrouhaným pepřem.

Špecle s ragú
Přísady na 1 porci
1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 15 g másla, 1 lžička sladké mleté papriky, ? lžičky sušeného oregana, 200 g směsi mletého masa, 250 ml slepičího vývaru, ? lžičky hořčice, sůl, pepř, 30 g tvarohu (40%), 1 velké vejce, 20 g jemných ovesných otrub, 15 g celozrnné mouky z jednozrnky, nastrouhaný muškátový oříšek
PORCE 1400 kcal
115 g T, 32 g S, 25 g B

Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a v horkém oleji nechejte zesklovatět. Přidejte máslo, papriku, oregano a mleté maso a osmažte je dokřupava. Přilijte vývar a vše zvolna vařte asi 10 minut. Směs ochuťte solí, hořčicí a pepřem.
Z tvarohu, vajec, ovesných otrub, celozrnné mouky, soli a nastrouhaného muškátu vypracujte hladké těsto.
Těsto nastrouhejte nebo z prkénka naškrábejte po porcích do vařící osolené vody. Špecle vařte 10 minut, vyjměte, nechejte okapat a podávejte s ragú.

Asijské dušené mleté maso
Přísady na 1 porci
250 g pórku, 50 g čerstvých sójových klíčků, 2 lžíce řepkového oleje, 250 g mletého masa, 2 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce omáčky teriyaki
PORCE 577 kcal
48 g T, 5 g S, 31 g B

Pórek očistěte, omyjte a nakrájejte na jemné plátky. Sójové klíčky opláchněte pod studenou vodou a nechejte okapat.
V pánvi rozehřejte řepkový olej. Mleté maso za stálého míchání osmažte dokřupava. Přidejte pórek a klíčky, přikryjte pokličkou a za občasného zamíchání duste 3—5 minut do poloměkka. Na konci doby vaření přidejte sezamový olej, sójovou omáčku a omáčku teriyaki.

Výživou proti rakovině – Coy Johannes F., Franzová Maren
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 208
Vazba: Vázaný
Formát, hmotnost: 178 × 242 mm, 666 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 274,- Kč)