VaginaDeset let. Právě tolik slaví tento rok pražské nakladatelství Smart Press, které založila tehdy 30letá Martina Boledovičová. Vlastně o něm čtyřnásobná matka s odstupem času mluví jako o úplně prvním dítěti: „Kdyby si mě mé děti našly právě v tu dobu, kdy jsem po nich tolik toužila, Smart Press by zřejmě neexistoval. Ale protože má všechno svůj čas, věnovala jsem veškerou energii naší první ratolesti – našemu nakladatelství.“ Martina od počátku věděla, že chce vydávat knihy, díky nimž budou čtenáři vědět zase o něco víc (… vědět víc bylo ostatně dlouhou dobu samotným krédem nakladatelství). „Tvoření to bylo od začátku radostné. Věděla jsem, že jsme na správné cestě. První knihou byla Vagina – manuál pro majitelky, kterou jsem koupila v Los Angeles. Druhou, pro mě a jistě i mnoho dalších mužů a žen zásadní, byla kniha na téma hubnutí a zdravý životní styl: Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo autorky Ivy Málkové. Při této spolupráci jsem se také seznámila s Hankou Zemanovou a začaly se dít věci. Ještě ten samý rok, tedy 2005, jsme vydali Biokuchařku, naši první nádhernou českou kuchařku.“ A tak Hanka, aniž by o tom věděla, a její Biokuchařka nenápadně měnily zaměření nakladatelství Smart Press.

Posunula jej z odvětví osvětových knih do ranku osvětových kuchařských knih českých nadšených autorů a autorek. „Jsem moc ráda, že jsme vydali také osvětové tituly, svého času i dost odvážné. Třeba Ekozahrady Jardy Svobody. Cesta ke kuchařkám ale byla tak přirozená a krásná, že jsme se postupně začali soustřeďovat hlavně na ně.“

Škoda nevařitAnd the winner is…

A první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Po kuchařských bestsellerech Hanky Zemanové (Biokuchařka se stala kuchařskou knihou roku 2006) přišly ty od Florentýny Zatloukalové, a pak první úspěch světový: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby mladého, tehdy 17letého Martina Škody získala v soutěži Gourmand Cook Book Awards v Paříži titul třetí nejlepší kuchařská prvotina světa. Následující rok si z téže prestižní soutěže, konající se tentokrát v  Pekingu, odvezlo nakladatelství společně s autorkou Denisou Bartošovou prvenství v kategorii Nejkrásnější kuchařka světa (Best design). A tak se stalo, že se kuchařka z malé země, malého nakladatelství o malém počtu zaměstnanců stala tou nejlepší na světě.

 

Láska prochází kuchyníSlavíme, děkujeme a vyzýváme – buďte stále s námi, tvoříme pro vás!

Tým nakladatelství Smart Press se časem měnil, stejně jako se měnila témata vydávaných knih. My jsme zráli a vyvíjeli se a naše kuchařky s námi. Rodina Smart Press se rozrůstala o další a další děti (o ty opravdové i ty knižní). Jedna věc však zůstává oněch 10 let stále stejná – kvantita u nás nikdy nepředčí kvalitu, a my stále chceme, i v oblasti gastronomie, vědět víc, a tak pro vás hledáme nová, jedinečná témata. 27 kuchařek a 25 dalších úžasných knih je za námi, a před námi snad slibná budoucnost plná těch nejsladších (ale i slaných a hořkých) vjemů.

Děkujeme za vaši podporu a přízeň. Martina, Adéla, Markéta, Olga, Míša, Vlaďka, Lída, Libuška, Dan a Filip.

Více informací o nakladatelství se dozvíte na www.smartpress.cz.