Váš portál do světa gastronomie

MarmeLinda – rozhovor s královnou marmelád

Černý rybíz od MarmeLindyPokud jste milovníci marmelád, přírodních sirupů či slaných delikates, tak budete Lindu Bezusovou Kamarádovou nejspíš znát pod její obchodní značkou MarmeLinda. Její marmelády vyhrávají marmeládového Oscara, tedy soutěž Great Taste. Nebo třeba medaile z The World’s Original Marmalade Awards. A to opakovaně.  Do setkání s Marmelindou jsem ani netušil, jaký poklad se v pražských Nuslích skrývá. A vy o něm také musíte vědět!

Hezký den, Lindo. Jak jste se dostala k tomu, že děláte marmelády? A to ne ledajaké, ale takové, které vyhrávají ceny ve všech možných soutěžích po světě?

Dobrý den. Nebyl v tom žádný plán ani sen, spíš souhra okolností. Všechno se nám děje z nějakého důvodu. Původně to měla být jakási užitečná a příjemná kratochvíle na sobotní dopoledne. Na získání medailí nemám žádný zvláštní recept. Snad jen, že když mám zákazníkům nabízet svůj výrobek, snažím se, aby byl co nejlepší a nejpoctivější. Jinak bych se za něj styděla.

MarmeLinda na farmářském trhu

Věřím, že hodně čtenářů bude zajímat, jaký je vlastně proces výroby marmelády. Ten základní recept všichni známe, ale vy k tomu evidentně přidáváte něco svého ;) Jak ladíte chutě nové “řady”? Kolik to zabere času, než tu chuť odladíte a jak si vlastně poznamenáváte rozdíly mezi jednotlivými verzemi?

Černý rybíz od MarmeLindyAno. Přidávám kus sebe. To je znát v každé marmeládě. I v té domácí od babičky. Nešidit sebe ani ostatní je nejlepší recept. Ovšem méně je někdy více, i to tady v určitém slova smyslu platí.
Někdy netestuji a nová příchuť je dílem okamžiku, inspirace nebo souhry ingrediencí, co mi přijdou do cesty. Jindy vařím vzorek, pečlivě přidávám přísadu, vážím ji na gramy, abych to s ní nepřehnala a zůstala v marmeládě chuť původního ovoce. Testováním většinou sama sobě nakonec dokonale zkomplikuji rozhodování, na druhou stranu se právě v tu chvíli rozevírá nekonečné množství inspirace. Proto je sortiment MarmeLindy tak široký.

 

Všiml jsem si, že vaše poslední výrobky jsou také inspirované tequilou. Jak moc náročné bylo testování jejich chutí? ;)

Otázka zřejmě míří na spotřebu alkoholu během testování. Když ale vymýšlím nový recept, chuťové buňky musí být naprosto ve střehu. Takže se pak spotřeba zvyšuje až ve chvíli, kdy je recept odladěný, případně obdrží nějaké to ocenění. A odladit produkt někdy trvá, protože ta marmeláda se chová jinak v závislosti na množství, teplotě, času… Právě pomerančová je nesmírně živý a proměnlivý organismus.

Dárková sada marmelád

 

Vím, že marmelády děláte z čerstvého ovoce a obecně si zakládáte na kvalitě používaných surovin. Jak těžké je získat kvalitní ingredience do vašich marmelád, které se nepěstují v Česku? Mám na mysli třeba vanilku, citrusy, zázvor…

Pomeranč se zázvorem - marmeláda od MarmeLindyCitrusy, které v MarmeLindě zpracovávám, se sem dováží v bio kvalitě ve velkém, takže s tím problém není, pokud nezmrzne úroda. Stejně tak zázvor. Už mám své dodavatele. Problém bývá s cenou. Právě u vanilky stoupla za poslední roky zhruba 20x a vyšplhala se k rekordním téměř 16 tisícům korun za 1 kilogram. Ani v tuto chvíli ale nechci sahat ke kompromisům. Nepoužívám ji tedy do tolika druhů marmelád a když musím, sáhnu po mleté nebo po extraktu. Vanilin nepoužívám.

 

V této době se nekonají žádné farmářské trhy a většina drobných producentů potravin tak přišla o odbyt. A dostat se do větších distribučních společností typu Rohlík je zase na hraně z hlediska výrobních kapacit a návazné ekonomiky. Je teď nějaká cesta, jak vás můžeme podpořit a jak si vaše marmelády koupit?

Ano, bohužel ruční výroba marmelád je ekonomicky náročná. Ideálním zákazníkem je buď ten koncový, který si může objednat na https://eshop.marmelinda.cz/ nebo firma. Ta může v tuto chvíli ideálně vyřešit problém, který ji pravděpodobně stejně bude čekat na podzim a zároveň mi může pomoc překlenout toto období. Když si firma u mne objedná dárky, které bude dávat jako pozornost svým zaměstnancům nebo obchodním partnerům již teď, bude mít zakázku vyrobenou na míru, třeba i v obrandované krabičce. Logo společnosti se dá krásně nalepit i na skleničku, ta potom funguje jako reklamní předmět. U MarmeLindy si vybere každý.

 

1 komentář

  1. j

    Krásný a chutný den přeji všem milovníkům marmelád a jiných výrobků z ovoce,
    rozhodně musím doporučit Linu Kamárádovou a její úžasné výrobky. Kdo jednou ochutná už si marmeládu supermárketu nekoupí. Její marmelády jsem objevila před 3mi roky, jinde již marmelády nekupuji. Doporučuji všem, hlavně pro děti, neboť tato úžasná paní nepoužívá žádnou chemii. dá se koupit i jako dárek i pro muže třeba Zázvorovice.
    Děkuji paní Lindě a přeji krásný den
    Jarka Kovaříková spokojená zákaznice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑