Pivovar Matuška si získal srdce všech milovníků výtečného piva. Ačkoli existuje od Velikonoc 2009, tak se velmi rychle katapultoval mezi českou pivovarnickou špičku. A oprávněně. Piva z tohoto rodinného minipivovaru, kde se zaměřují hlavně na svrchně kvašená piva a na ležáky, jsou ceněná pivaři po celé republice.

Krátce o pivovaru Matuška

Za broumovským pivovarem Matuška stojí sládek Martin Matuška, který bude příští rok slavit už 40. výročí působení v branži.

Pivovar Matuška se nachází v obci Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Pivo se u Matušky vyrábí řemeslnou cestou bez filtrace a pasterizace. Díky tomu si jejich pivo uchovává vlastnosti čerstvého piva točeného přímo z pivního sklepa. Při vaření se zásadně nepoužívá cukr, sirupy ani chmelový extrakt a pivo vaří dekokčním rmutovacím způsobem, který dává plnější chlebnatá piva.

Ale teď již pojďme na jejich nejslavnější kousky… A hned předem říkám, že byste si je neměli nechat ujít!

 

Matuška RaptorMatuška Raptor 15°

Legendou mezi pivy od Matušky se stal Matuška Raptor 15° – jedno z prvních piv typu IPA uvařených v Čechách. Tato “patnáctka” v sobě kombinuje české a americké chmele a díky této kombinaci je její chuť výjimečná. Znalci oceňují její vyšší hořkost a citrusové tóny (mandarinky, citronová kůra, pomeranče), tropického ovoce (mango).

Koupit pivo Matuška Raptor

 

Matuška Apollo GalaxyMatuška Apollo Galaxy 13°

Další stálicí pivovaru Matuška je Matuška Apollo Galaxy 13°. Apollo Galaxy je letní pivo, které skloubí výrazné aroma a pitelnost, a zároveň si zachová plnost a sílu, která je vhodná pro teplé letní večery.

V pivu se kombinuje australský chmel s americkým, který dodává právě onu hořkost.

Koupit pivo Matuška Apollo Galaxy

 

Matuška DesítkaMatuška Desítka 10°

Toto je desetistupňová klasika. Je zajímavostí, že původně bylo toto pivo připravenou pouze pro patnáctiletou oslavu vyhlášené hospody Kulový blesk. Ale úspěch piva přesvědčil sládka o tom, že jej zařadí do stálé nabídky.

Matuškova Desítka je vařená tradiční metodou dvou rmutů, jako základ je na ni používána kombinace žateckého poloraného červeňáku. A právě díky nim je pivo ve výsledku příjemně sladově plné, krásně nahořklé, lehce peprné a obilné. V závěru v něm pocítíte bylinky, koření, citronovou kůru a slad.

Koupit pivo Matuška Desítka

 

Matuška CaliforniaMatuška California 12°

Kalifornie, to je slunce, nápady, pohoda, energie, optimismus, pláže, oceán… A ideálně vychlazené pivko. A jaké jiné než California? Jedná se kombinaci amerických chmelů, které mají na svědomí příjemně pěnivé pivo s vůní citrusů, tropických tónů a kvasnic. A v chuti citrusy ucítíte také – hrají tam prim grepy. citrony a pomeranče. To vše v parádní chmelové hořkosti.

Koupit pivo Matuška California

 


Piva