Chystáte se na nedělní návštěvu? Co takhle ji pohostit sladkým koláčem a kapkou alkoholu?

Ingredience:
350 g hladké mouky
125 ml mléka
1 bal. sušeného droždí
4 vejce, 70 g másla
70 g cukru

Poleva:
75 ml pomerančové šťávy
40 g cukru
50 ml rumu

Ozdobení:
250 ml smetany ke šlehání
2 malé pomeranče
50 g hořké čokoládové polevy

Postup:
Na těsto uhněteme všechny přísady. Přikryté těsto necháme na teplém místě kynout, až nabude na objemu.

Dobře vymažeme rozevírací formu o průměru 26 cm. Těsto do ní vložíme a přikryté necháme 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Formu dáme do trouby a koláč dozlatova pečeme asi 25 minut. Ještě teplý jej uvolníme z formy a necháme na kuchyňské podložce vychladnout.

Na polevu svaříme pomerančovou šťávu s cukrem. Přimícháme rum. Koláč propícháme špejlí a pokapeme horkou šťávou. Na ozdobení ušleháme smetanu a naneseme ji doprostřed koláče. Pomeranče omyjeme horkou vodou, otřeme a nakrájíme na plátky. Koláč jimi ozdobíme. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu a vidličkou na koláči vytvoříme nitkový vzor