Lilek se v naši kuchyni moc nevyužívá a je to škoda. Můžeme to však napravit s dnešní receptem, který nás zavede až na jih Itálie, na Sicílii.

Ingredience:
400 g těstovin Fettucine
1 velká cibule
máslo a trošku oleje
1 kg čerstvých nebo loupaných rajčat
sůl
bazalka
parmazán
3 lilky
1 mozzarella

Postup:
Lilky nakrájíme na plátky asi 6 mm silné a osmažíme na velké pánvi na olivovém oleji po obou stranách.

Mezitím ve větším kastrolu zpěníme drobně nakrájenou cibuli na másle a olivovém oleji – dohromady do sklovita, přidáme rajčata, rozmačkáme je a za stálého míchání 10 – 15 minut vaříme. Nakonec přidáme bazalku.

Jakmile šťáva hodně zhoustne a olej se zabarví do červena, přidáme uvařené a scezené těstoviny a posypeme parmazánem, přidáme mozzarellu nakrájenou na kostičky, zamícháme, vypneme oheň, a posypeme lilky nakrájenými na malé kousky. Zamícháme a servírujeme.