Jak o Vánocích nepřibratPřicházejí Vánoce – čas hojnosti, plných talířů a přecpaných žaludků. I ti, kteří se po celý rok trápí dietami, o svátcích klidu a pohody poleví a jí jak nezavření. Spousta lidí pak začátkem ledna zjistí, že se nevejde do kalhot, protože během těch pár dnů se rafika osobní váhy posunula o několik políček doprava.

A proto je vhodné si vštěpit několik zásad, díky kterým si můžete užívat kalorických vánočních dobrot, aniž byste přibrali. Pár triků, jak si dopřát smaženého kapra, bramborového salátu i cukroví, ačkoliv jsou konzumovány vleže u televizní pohádky, a přitom neztlouostnout, existuje!

Jak o Vánocích nepřibratMajonézu v bramborovém salátu je vhodné alespoň částečně nahradit bílým jogurtem, ideální je nepřidávat do něj vajíčka a salám. Pokud byste neradi opouštěli tradici a místo kapra se vám nechce jíst nějakou dietnější a ne tak tučnou rybu, pokuste se alespoň řízky poctivě zbavit tučných konců a po osmažení je osušte a zbavte přebytečného tuku ubrouskem. Mezi tradiční hutné cukroví plněné máslovými krémy pak zařaďte i pár “dietních” druhů.

Nejdůležitější radou pak zůstává nepřejídat se. Nejen z dietního, ale ani ze zdravotního hlediska to není vhodné. Jakkoliv je těžké odolat tácu se sladkými perníčky, lineckým, rohlíčky, kokoskami a vosími hnízdy, buďte střídmí a jezte dopolosyta! Vhodnější je jíst častěji a po menších porcích, čímž zrychlíte metabolismus, a organismus tak lépe a rychleji všechno jídlo stráví.

Hodně pijte. A to ne sladké likéry a coca colu nebo pivo, ale čistou vodu nebo případně lehké bílé víno. V neposlední řadě nezapomeňte na pohyb. Odpolední procházka v mrazivém vzduchu rozhodně neuškodí. Pěkné Vánoce!