Pečené celerové hranolky jsou zdravou alternativou klasických bramborových hranolek. Celer dodá jedinečnou chuť a při správném ochucení budete mile překvapeni, jak výborně chutná. Tato verze je pečená v troubě a podává se s lehkým jogurtovým dipem ochuceným čerstvými bylinkami – ideální jako příloha nebo zdravé občerstvení.
Ingredience:
Celer bulva – 1 větší kus (cca 600 g)
Olivový olej – 2 lžíce
Mletá sladká paprika – 1 lžička
Mletý česnek – 0,5 lžičky
Sušený tymián – 0,5 lžičky
Sůl – dle chuti
Čerstvě mletý černý pepř – dle chuti
Na dip:
Bílý neochucený jogurt (nejlépe řecký) – 150 g
Čerstvá pažitka – 1 lžíce nasekané
Čerstvá petržel – 1 lžíce nasekané
Citronová šťáva – 1 lžička
Sůl – špetka
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm. Dáme je do větší mísy.
V malé misce smícháme olivový olej, papriku, mletý česnek, tymián, sůl a pepř. Touto směsí přelijeme celerové hranolky a důkladně promícháme, aby byly rovnoměrně obalené.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Hranolky rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme přibližně 25 až 30 minut, v průběhu jednou otočíme, dokud nejsou hranolky zlatavé a měkké.
Mezitím si připravíme dip – smícháme jogurt, nasekané bylinky, citronovou šťávu a dochutíme solí. Podáváme vychlazený.
Hotové hranolky podáváme teplé s bylinkovým dipem jako zdravou alternativu smažených pochoutek.
Napsat komentář