Lehký a zdravý pokrm ideální na letní oběd nebo večeři. Zapečená cuketa s cottage sýrem a quinoou je bohatá na bílkoviny, vlákninu a chutná i těm, kteří cuketu běžně nevyhledávají. Skvěle zasytí a přitom nezatíží trávení.

Ingredience:
2 střední cukety
150 g vařené quinoy
200 g cottage sýra
1 vejce
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
20 g strouhaného parmazánu (na posypání)

Postup:

Cukety omyjte, podélně rozkrojte na poloviny a lžící vydlabejte vnitřek, který nasekejte na malé kousky a dejte stranou. Cuketové lodičky mírně osolte a nechte je chvíli odpočívat, aby pustily přebytečnou vodu. Poté je osušte papírovou utěrkou.

Na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a vydlabanou cuketu. Nechte pár minut podusit, až směs změkne a odpaří se přebytečná tekutina. Odstavte z plotny a nechte trochu vychladnout.

Do vlažné směsi přidejte vařenou quinou, cottage sýr, vejce, oregano, osolte a opepřete. Vše dobře promíchejte do kompaktní náplně.

Cuketové lodičky naplňte připravenou směsí a položte je vedle sebe do zapékací misky. Posypte je strouhaným parmazánem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 25–30 minut, dokud nejsou cukety měkké a povrch lehce zlatavý.

Podávejte teplé, případně s čerstvým salátem jako přílohou.