Pečená dýně je jednoduchý a výtečný recept, který v sobě spojuje přirozenou sladkost podzimní zeleniny s výraznými tóny česneku a aromatického rozmarýnu. Skvělá jako příloha nebo samostatné lehké jídlo.
Ingredience:
500 g dýně Hokkaido
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo 0,5 lžičky sušeného)
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Dýni důkladně omyjeme, pokud je Hokkaido, není třeba ji loupat. Nakrájíme ji na měsíčky nebo menší kostky podle potřeby.
V míse smícháme olivový olej s nadrceným česnekem, nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem. Do této marinády vložíme kousky dýně a dobře promícháme, aby se všechny kousky obalily.
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme dýni v jedné vrstvě.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 25 až 30 minut, dokud dýně nezezlátne a nezměkne.
Podáváme teplé jako přílohu nebo samostatné jídlo doplněné třeba o luštěninový salát nebo jogurtový dip.
Napsat komentář