Zimní jablka nejsou jen skvělá k přímé konzumaci – výborně se hodí i pro zdravé pečení. Tenhle jednoduchý a chutný recept na pečená jablka s ořechy a medem je důkazem, že zdravý dezert může být i opravdu lahodný. Navíc krásně zahřeje během chladnějších měsíců.

Ingredience:
4 středně velká jablka zimních odrůd (např. Idared, Golden Delicious nebo Ontario)
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce medu
1 lžička skořice
1 lžíce rozinek
1 lžička kokosového oleje (na vymazání formy)
Šťáva z půlky citronu

Postup:

Nejprve předehřej troubu na 180 °C. Jablka umyjeme a osušíme. Pomocí lžičky nebo vykrajovače vyjmeme jádřince tak, abychom jablka nepropíchli na dně – vznikne dutina pro náplň.

Do malé mísy smícháme nasekané vlašské ořechy, rozinky, med, špetku skořice a citronovou šťávu. Vše dobře promícháme, dokud nevznikne lepkavá sladká směs.

Jablka naplníme připravenou směsí. Pekáč nebo zapékací misku lehce vymažeme kokosovým olejem a jablka do ní vyskládáme. Pokud zbyde náplň, můžeme ji přidat do pekáče kolem jablek.

Pečeme v troubě přibližně 25 až 30 minut, dokud jablka nezměknou a mírně se nerozpadnou. V průběhu pečení je můžeme občas přelít výpekem, aby byly krásně šťavnaté.

Podáváme teplé, případně doplníme lžící bílého jogurtu nebo tvarohu pro ještě bohatší zážitek.