Zapečené batáty s uzeným masem jsou nejen chutné, ale i zdravé. Sladké brambory se skvěle doplňují s výraznou chutí uzeného masa a díky zelenině nabídnou porci vlákniny a vitamínů. Skvělý oběd nebo večeře, která zasytí a zároveň potěší všechny milovníky zdravého jídla.
Ingredience:
500 g batátů (sladké brambory)
250 g kvalitního uzeného vepřového nebo krůtího masa (nejlépe domácí nebo s nízkým obsahem soli a aditiv)
1 červená paprika
1 zelená cuketa
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce olivového oleje
100 g bílého řeckého jogurtu
50 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál, gouda nebo eidam do 30 % tuku v sušině)
čerstvý tymián nebo oregano podle chuti
mořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C. Batáty důkladně omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (asi 0,3 cm silné). Uzené maso nakrájíme na menší kostky nebo nudličky. Cibuli nasekáme najemno, papriku a cuketu nakrájíme na kostičky či tenké proužky. Česnek utřeme nebo prolisujeme.
Na větší nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej. Nejprve osmahneme cibuli dozlatova, poté přidáme česnek, uzené maso a po chvíli i papriku s cuketou. Vše společně restujeme asi 5 až 7 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvé bylinky.
Připravíme zapékací misku, kterou lehce potřeme olejem. Na dno rovnoměrně rozprostřeme polovinu batátových plátků, na ně navrstvíme osmaženou zeleninovo-masovou směs a zakryjeme druhou polovinou batát. Povrch potřeme řeckým jogurtem a posypeme strouhaným sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 až 35 minut, dokud nejsou batáty měkké a sýr na povrchu dozlatova zapečený. Podáváme ideálně s čerstvým salátem nebo zakysanou smetanou s bylinkami.
Napsat komentář