Od dob kdy lidé uschovávali své potraviny v chladných spížích a za okny, pekli chleba v kamenných pecích a umývali nádobí ve škopku s vodou, uplynulo již mnoho času. Jak se ve svých domácnostech denně přesvědčujeme vývoj se nikdy nezastaví a to samozřejmě platí i pro domácí spotřebiče. Není tedy divu, že požadavky na parametry domácích pomocníků stále rostou. V roce 1922, kdy byla vynalezena chladnička, by asi nikdo neřekl, že se nespokojíme jen s její chladící funkcí Výrobky dnes hodnotíme nejen podle vzhledu a funkčnosti, ale čím dál častěji také přihlížíme k aspektu – úspora elektrické energii.

Od roku 2001 spotřebitelům s výběrem pračky, myčky, chladničky nebo mrazničky pomáhá jedna velmi užitečná věc – štítek s označením energetické účinnosti. Jedná se o typizovaný údaj dle směrnic Evropské Unie, informující o energetických vlastnostech přístroje. Spotřebiče lze takto rozdělit do 7 respektive 9 tříd označených písmeny abecedy od A (nejhospodárnější) po G(nejmíň hospodárné). Dnes najdeme v energetické třídě A 25% veškeré produkce evropského trhu s domácími spotřebiči.

S rozvojem techniky se však vyskytly spotřebiče, které vykazují ještě vyšší úspory energie. Tyto jsou označeny od roku 2003 značkami A+ a A++. Pro srovnání chladničky honosící se označením A+ musí mít o 20% nižší spotřebu energie než obdobné produkty „áčkové“ třídy a ty s A++ budou pracovat s pouhými 30% energie spotřebičů energetické třídy D.

I na našem trhu již můžete narazit na výrobky třída A+ většinou značky AEG, Ardo, Ariston, Electrolux, Fagor, Indesit, Philco, LG, Liebherr, Siemens, Vestfrost a Whirlpool. Snad během několik let se dočkáme podobného označení i u dalších domácích spotřebičů například u vysavačů.

Orientační přehled o energetické účinnosti naleznete v této tabulce:

Třída energetické účinnosti
A EI < 0,64
B 0,64 ? EI < 0,76
C 0,76 ? EI < 0,88
D 0,88 ? EI < 1,00
C 1,00 ? EI < 1,12
E 1,12 ? EI < 1,24
G EI ? 1,24

Informace o elektrické účinnosti musíme brát mírně s rezervou, protože se samozřejmě testuje za laboratorních podmínek, které ne vždy odpovídají těm v našich domácnostech. I přesto nám tento údaj vypovídá o výrobku opravdu hodně a není vůbec na škodu se podle něj řídit.