V dnešní době hypermarketů, supermarketů a jiných nákupních center, se jen málokdy ve městě setkáme s domácí zavařeninou. Ať chceme nebo ne, nastává doba sklizně a kdo si chce zachovat pár letních okamžiků ve skleničce, musí několik hodin strávit zavřený v kuchyni. Někdo preferuje sušení plodů, někdo konzervaci octem nebo alkoholem a někdo kompotuje. Na misce vah můžeme porovnat koupené znojemské okurky a dobré domácí nakládačky, jejichž původ znáte od semínka. Kdo by odolal?

Pokud se opravdu pustíte do receptů po babičce a nezdědili jste její staré hliníkové hrnce, budete si muset sáhnout hlouběji do kapsy. Zavařovací hrnce nejsou levná záležitost a stále je co vylepšovat. Ačkoliv chuť vašeho kompotu je stále stejná, zavařovací hrnce se naši práci snaží stále ulehčovat.

Některé hospodyně používají sklenice s odklopný víčkem a jako těsnění speciální gumičky. Další variantou jsou klasické sklenice buď se šroubovacím víčkem nebo s víčky na jedno použití, na jejichž fixaci potřebujete speciální “hlavu”. Estetičtěji působí sklenice s odklopným víčkem, ale pokud je uskladňujete ve velkém ve spíži, zřejmě se vám to trochu prodraží. Pro všechny však platí, že víčko nepatří pod hladinu vody v zavařovacím hrnci!

Hlavními dodavateli hrnců pro zavařování na českém trhu jsou Severin, Rommelsbacher a Bielmeier. Jsou téměř cenově srovnatelné a jejich využití se značně rozšířilo. Mimo zavařování kompotů můžeme v hrnci připravovat i nápoje, jako je svařené víno, nebo ohřívat jídlo na přesnou teplotu. Rozmanité využití si pochvalují i maminky, které svým ratolestem ohřívají sunar nebo sterilizují skleničky.

A ještě pár krátkých rad než otevřete kuchařku a pustíte se do práce
– kompotujeme ovoce s pevnou dužinou
– ovoce/zeleninu omýváme až těsně před konzervováním
– zralejší ovoce zalíváme studeným nálevem
– sterilizační teplota je 85 stupňů Celsia
– nezapomeňte na popisky obsahující datum a obsah sklenice

Autorka: Kateřina Kudlíková