Rok se s rokem sešel a ač se nám to možná zdá neuvěřitelné, blíží se další svátek sv. Valentýna. Pokud vám už po letech došla inspirace, neboť váš partner už od vás všechny klasické valentýnské dárky dostal, věnujte pozornost následujícímu článku – připravili jsme si pro vás typ, jak začít s oslavami svátku zamilovaných v kuchyni – vždyť láska přece prochází žaludkem!

Svátek sv. Valentýna má dlouholetou tradici po celém světě a v posledních letech si našel své místo i u nás. Jeho odpůrci jej odmítají jakožto svátek importovaný z Ameriky, která nás tak nutí slavit svátek, ke kterému nemáme žádný vztah. Tak tomu ale není. Svatý Valentýn byl skutečnou historickou postavou, o níž ale bohužel víme jen velmi málo. Jisté je snad jen to, že zemřel okolo roku 269 a pro svou počestnost a ctnost byl svatořečen. Dalším pramenem informací jsou už jen legendy. Nejznámější je ta z dob panování císaře Claudia II. Ten zrušil manželství, neboť ženatí muži prý byli horšími válečníky. Kněz Valentýn však jako jediný tajně oddával zamilované páry dál, za což byl uvězněn a nakonec odsouzen k trestu smrti. To ale zdaleka není jediný příběh tradovaný o Valentýnovi – jindy měl ve starém Římě svými modlitbami dokázat vyléčit císařovu dceru ze slepoty. Lid odmítající takový zázrak jej odvlekl za město a setnul mu hlavu. Ať tak či tak, Valentýn dodnes zůstává patronem čisté, nehynoucí lásky.

Oslava Valentýna by rozhodně měla začít dobrou, romantickou večeří při svíčkách. Hospodyňka by si měla vyhrát s dekorací i připravovaným pokrmem tak, aby jej odlišila od běžné večeře (nebo naopak její partner by se mohl pro jednou přemoci a překvapit tím, že sám uvaří. Každá žena to ocení). K navození příjemné atmosféry může pomoci například nádobí pro zamilované, které je k dostání například na serveru www.dokuchyne.cz. Mimo svícínku, který nesmi v tento večer na stole chybět, tu najdeme i další užitečné typy na zpestření slavnostní tabule. Při zdobení dortů kakaem nebo cappuccina skořicí je velmi užitečná šablonka z nerez oceli ve tvaru srdíčka. S její pomocí se i obyčejný zákusek změní v romantický dárek. V případě, že budeme servírovat studený předkrm, bylo by romantické krájet jej na prkénku ve tvaru srdíčka, který je zde také k dostání. Také není problémem vyměnit běžné žárovky za červené, které vytvoří příjemnou romantickou atmosféru. Rovněž ubrus může být romanticky červený a na stole by mohla být cukřenka s motivy srdíček, které jsou v tomto internetovém obchodě také k dostání. Samotná káva po večeři může být také servírována ve speciálních slavnostních hrníčcích, kterých je dostání hodně.

Dobrá večeře, zakončená sladkým dezertem, nás příjemně naladí a dodá energii na hezký večer. Příjemné prožití svátku všech zamilovaných!

Autorka: Zuzana Veselá