Japonsko - vlajkaJaponská kuchyně se vyznačuje velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. I nejjednodušší jídla připomínají na talíři krásný obraz. Potraviny se pro přípravu jídla velmi pečlivě vybírají a to tak, aby se chuti vzájemně nemíchaly a aby se potraviny vhodně barevně doplňovaly.

Mezi základní suroviny, které se užívají v japonské kuchyni patří na prvním místě ryby, dále pak zelenina, rýže a mořské řasy. Japonská kuchyně se řadí právem do nejzdravějších pro svůj minimální obsah tuků a koření. Je spíše kuchyní studenou, většina pokrmů z ryb a mořských plodů se konzumuje v syrovém stavu s vařenou rýží, některé pokrmy se tepelně upravují dušením a méně často smažením. Stejně tak se zelenina i ovoce konzumuje převážně čerstvé. Koření se v japonské kuchyni nepoužívá. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Také je velmi oblíbený způsob přípravy jídla přímo na stole – každý stolovník si vybírá proužky syrového masa, které si sám opéká v nádobě s olejem na stole. Tak jako v jiných asijských kuchyních i zde chybí na stole nůž a při jídle se používá zásadně pravá ruka. Jídlo je proto upraveno tak, aby se snadno nabíralo hůlkami, kterým se v Japonsku říká haši.

SushiNejznámějším jídlem je sushi. Pro úplného amatéra je sushi velmi náročné na přípravu. Rýžový váleček bývá často obalen mořskou řasou a poté nakrájen na plátky. Připravuje se pomocí bambusové rohože, což vyžaduje velkou zručnost a cvik, ale také správně uvařenou rýži. Někdy se sushi zdobí kouskem syrové ryby nebo krevety a zlehka se namáčí do sojové omáčky.

Nejčastějším pokrmem v japonské domácnosti je sashimi – syrová ryba připravená nejrůznějším způsobem ve formě plátků, nudliček nebo i vcelku. Maso musí být absolutně čerstvé, často se zdobí do různých uměleckých tvarů, např. do růže. Namáčí se do sojové omáčky a wasabi. Servíruje se spolu s nakládaným zázvorem a na tenké nudličky nastrouhanou bílou ředkví.

Tempura – další japonská chlouba není ani tak název jídla jako způsob jak se připravuje. Kousky ryb, masa nebo zeleniny se namáčejí v předem připraveném těstíčku a bleskově se smaží v rozpáleném sezamovém oleji. Velmi důležitá je také délka smažení, protože smažený pokrm nesmí vsáknout zbytečně mnoho tuku.

SakéJaponským národním nápojem je saké – rýžové víno, které je vyrobeno pivovarnickým způsobem. Saké má také speciální místo u japonského stolu. Je výborným společníkem pro chutné jídlo, konverzaci a dobrou atmosférou. Saké se podává v malé karafce a pije se z maličkých mističek.

Pokud máte možnost vyzkoušet také proslulý japonský čajový obřad tak rozhodně neváhejte. Čajový obřad čadó pochází ze 16. Století, ale samotné pití čaje je ovšem mnohem starší a pochází opět z Číny. Nejběžnějším japonským čajem je sencha, zelený čaj, který má nyní po celém světě velkou popularitu.

Fotografie: Lotusol, Rei-san