IndieIndie má dávnou a prastarou kulturu, je to země rozlehlá a národnostně značně pestrá s nesmírnými sociálními a náboženskými rozdíly. To vše se promítá i do indické kuchyně.  Ten kdo ochutnal indickou kuchyni jistě nezapomene na rozmanitou a nepopsatelnou variaci chutí a vůní. Indové rozlišují šest základních chutí: sladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou a palčivou, ale zároveň jsou indická jídla připravována tak, aby byly všechny tyto chutě v pokrmu obsaženy a vzájemně se doplňovaly. Harmonie chuti pokrmu Indové dosáhnou za použití širokého výběru koření, bez kterého si indickou kuchyni neumíme představit.

Indická kuchyněV Indii se většinou vaří pomalu, s co nejmenším množstvím vody a pokrm se nechá jen mírně probublávat. Dusí se na stálém nízkém ohni živeným briketami z kravského a buvolího trusu. Koření se nejdříve krátce opraží nasucho než se přidá do pokrmu, docílí se tím intenzivnější vůně. V pokrmech se užívá hodně koření jak co do váhy, tak co do rozmanitosti. Oblíbené jsou kořenící směsi, např. hřebíček a nové koření, koření karí, horké koření aj. Velmi často se do jídel přidává česnek.

Indické pokrmy jsou nejčastěji připravovány na přečištěném másle „ghi“, které se připravuje až hodinovým mírným vařením, za účelem odstranění nečistot a zbytků z mléka. Z mas používají Indové nejčastěji skopové, jehněčí a vepřové, velmi často se používají mletá masa. Někdy se maso hněte spolu s dalšími přísadami jako cibulí, česnekem, pažitkou, jogurtem nebo smetanou. Starší drůbež používají spíše k přípravě karí, naopak ke grilování a rožnění jen mladou drůbež.

Indická kuchyně„Kari“ je v podstatě příprava dušených pokrmů s velkým množstvím lehké  nebo pikantní šťávy připomínající lahodnou kořeněnou polévku, jež je výraznější a voňavější než základní pokrm. Nejčastěji a v největším množství používanou v indické kuchyni je rýže. Nesmí chybět při žádném jídle, nevyjímaje snídani ani večeři. Upravuje se na mnoho způsobů a používá se co nejlepší odrůda. Indická rýže basmati se považuje za nejjemnější druh na světě, je aromatická a dlouhozrnná.

Zelenina je v Indii velmi oblíbená, je jí dost čerstvé a mnoho druhů po celý rok. Zeleninu upravují různě – samostatně i míchanou s rýží jako rizoto atd. Míchaná zelenina se také různě nazývá podle toho, jak se upravuje např. sabdží, karí, sambar. Oblíbené jsou i nakládané zeleniny se sladkou nebo častěji kyselou a pikantní příchutí tzv. „chutney“

Pokud si chceme pochutnat na něčem sladkém, tak určitě nesmíme vynechat dezert. Indické dezerty jsou velmi sladké, plné smetany a oříšků. Po celé Indii se pro přípravu cukrovinek velmi často používá „růžová voda“. Jedná se o zředěnou esenci z tmavě červených růží, díky níž mají dezerty nádhernou vůni a skvělou chuť.

Tradiční oběd v bohatší indické rodině se dříve skládal z masového a rybího pokrmu, řady příkrmů, zeleninových, případně ovocných příloh, jogurtu a sladkého jídla, dnes je počet chodů menší. Zásadně vždy nejdříve jedí muži, ženy a děti až později nebo někde v ústraní. Všechny chody jsou podávané najednou na velkých předehřátých podnosech, ze kterých si každý bere to na co má chuť, neexistuje určené pořadí chodů. Hosté zpravidla sedí na koberečcích nebo nízkých sedátkách a před sebou mají misky s pokrmy, které jsou položeny na vyšších stolcích.