Nová kuchyně

váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Kuřecí rizoto

26.10.2011 · Komentářů: 2 · Moje recepty

Kuřecí rizotoO tom, že na rizoto se používá jiný druh rýže, než si pamatujeme z období školních jídelen, asi víte. Takže když ne dlouhozrnnou, tak jakou tedy? V našich podmínkách je asi nejdostupnější Arborio, ale pokud chcete opravdové italské rizoto, tak si sežeňte odrůdy Carnaroli nebo Vialone Nano – jsou sice dražší, ale o to lépe chutnají.


 Powered by Max Banner Ads 

Víte, že rizoto patří mezi základní jídla milánské kuchyně? Však tam také vzniklo, takže se není čemu divit.

A proč se pro jeho přípravu používají speciální odrůdy rýže? Aby bylo rizoto správně lepkavé, musí mít rýže vysoký obsah škrobu a lépe absorbovat tekutinu. To umí právě ty varianty rýže, které mají kulatá zrna.

No, ale teď už dost teorie a pojďme k praxi.

Ingredience:
1 najemno nakrájená cibule
2 najemno nakrájené stroužky česneku
350 g rýže na rizoto
2 dl bílého vína
1,5 l kuřecího vývaru
hrst rozmraženého hrášku
2 uvařená kuřecí prsa nakrájená na kousky
50g nastrouhaného parmazánu
máslo

Kuřecí rizotoPostup:
Máslo necháme rozpustit na pánvi a přidáme cibuli. O minutku později i česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, tak přidáme opranou rýži a pěkně ji obalíme v másle.

Přilijeme víno a vaříme dokud se víno nevypaří. Pak přidáváme po sběračkách vývar, dokud není rýže téměř hotová. Na posledních zhruba 5 minut vaření přidáme hrášek a kousky kuřete, aby se vše pěkně prohřálo. Rýže by měl být tak trochu krémová, ale nikoli rozvařená.

Posypeme nestrouhaných parmazánem a podáváme.

Tagy: ··


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Komentářů: 2

  • Theofilia

    Dokud se víno nevypaří?
    To je přece na začátku nevypařené.
    Chtěl jste řícť, až se vypaří, nebo ho necháte nevypařené?

  • Petr Slavík

    Ano, vaříme, dokud se nevypaří. Právě proto, že je na začátku nevypařené, tak se vaří ;)

Komentovat

TOPlist