Pokud rádi chodíte na houby a hlavně nacházíte (základ pro úspěšné houbaření), tak by se vám mohl hodit tento recept od Vlasty Zajíčkové na zavařovaný zeleninový salát s houbami.

Ingredience:
500 g očištěných jedlých hub
500 g červených kapií
500 g bílého hlávkového zelí
500 g cibule

nálev: z přípravku Deko nebo Pikanta či Nova,
nebo na 1 l vody 1/4 litru 8% octa, lžíce soli a 80 g cukru

Postup:
Očištěné houby propláchneme tekoucí vodou, vhodíme je do vařící osolené a okyselené vody a 7 minut vaříme. Pak cedníkem vyjmeme a propláchneme studenou vodou.

Papriky omyjeme, vadné části vykrojíme, semeník se stopkou odstraníme a papriky nakrájíme na nudličky. Vhodíme je do čisté vařící osolené vody a povaříme 5 minut. Pak scedíme a necháme okapat.

Stejně povaříme i nakrouhané zelí i cibuli.

Zeleninu s houbami promícháme nebo do sklenic vkládáme jednotlivé vrstvy, např. cibuli, papriku, houby, zelí.

Vše zalijeme horkým nálevem z Deka nebo si nálev připravíme svařením vody, octa, soli a cukru. V tom případě můžeme použít vývar, v němž jsme ovařovali papriky.

Naplněné sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.