Farfale se sýrem tete de moineJedním z jídel, kde si vychutnám (aspoň pro mě) neobvyklé sýry jsou těstoviny. V dnešním receptu se dostane na švýcarský sýr Tete de Moine. Jeho kombinace s brokolicí a farfalemi (jak se to vlastně skloňuje, skloňuje-li se to vůbec?) je omračující!

Ingredience:
16 rozet (hoblinek) sýru Tete de Moine
300 g brokolice rozebrané na růžičky
40 g piniových ořechů
300 g Farfale (těstoviny ve tvaru motýlů)
8 lžic olivového oleje
40 g rozinek
pepř, sůl

Farfale se sýrem tete de moine

Postup:
Brokolicové růžičky opereme a rozebereme na drobnější kousky. Piniové oříšky opražíme na pánvi bez tuku po dobu cca 2 – 3 minuty. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme farfale a vaříme al dente (těstoviny jsou měkké, ale zároveň ještě nedovařené a uvnitř stále trochu tuhé, takzvaně „na skus“). Asi tři minuty před koncem varu přidáme k těstovinám brokolici. Když jsou těstoviny uvařené, vše přecedíme.

Sýr Tete de moineNa pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme uvařené a okapané farfale, brokolici a rozinky. Vše malou chvíli restujeme, pak přendáme na talíř, posypeme opraženými piniovými oříšky a hoblinkami T?te de Moine. Nakonec vše opepříme.

Co byste měli vědět:
Sýr Tete de Moine poprvé vyrobili mniši z opatství Bellelay před více než 800 let. Po průřezu sýr vypadá jako starý mnich s oholenou hlavou.

Sýr Tete de Moine zakoupíte například na www.swisscheese.cz