Vystavovatelé se shodují, že většina tuzemských zákazníků preferuje funkční, jednoduché a moderní kuchyně. Ovlivňují je média, ale také odborné výstavy a veletrhy jako MOBITEX, kde se seznamují s novými trendy.

Přivést na výstaviště progresivní design kuchyňského prostoru ve zpracování různých návrhářů i výrobců bylo také cílem soutěžní přehlídky „Kuchyně roku 2007“. Jak uvedl ředitel Design centra ČR Karel Kobosil, záměr se podařilo naplnit když ne kvantitou, tak určitě kvalitou. „Doufám, že se do příští soutěže zapojí více výrobců a kuchyňských studií, ale s úrovní letošního ročníku jsem spokojen. Všechny přihlášené kuchyně měly vysokou designovou kvalitu, takže bylo z čeho vybírat a i návštěvníci veletrhu získali o koncepci současné kuchyně dobrou představu,“ zhodnotil premiérovou soutěž kuchyní K. Kobosil. Za příklad kuchyně, která slučuje nadčasový design s funkčností, označil sestavu Living Maxe Palladinelliho z expozice „Kuchyně budoucnosti“. „Je to kuchyně ojedinělá svým přístupem a velkou mírou pokory. Autor nechce upoutat za každou cenu, vytvořit šokující objekt bez užitné hodnoty, ale myslí na svého zákazníka a funkčnost,“ uvedl ředitel Design centra. Sám Max Palladinelli na veletrhu prohlásil: „Kuchyně musí být funkční i krásná, protože obojí je důležité a jedno bez druhého nemá smysl.“ Zároveň připomněl, že český trh italské výrobky přijímá velmi dobře a umí je ocenit. „I někteří čeští producenti se dnes přibližují italskému výrobku, což je pozitivní, protože konkurence v designu roste a to nás tlačí, abychom v budoucnu dělali lepší a lepší věci,“ poznamenal.

Jako „Kuchyni roku 2007“ hodnotitelská komise ocenila sestavu ETNA společnosti KORYNA nábytek, a. s. Její nadčasový design odpovídá současným trendům a líbí se i zákazníkům. Jak potvrdila zástupkyně obchodního ředitele společnosti KORYNA Eva Sedláková, ETNA patří k nejprodávanějším kuchyním této značky, jejíž sortiment je velmi široký. „Každý zákazník má jiný vkus , takže je důležité mít takovou nabídkovou škálu, aby si u nás vybral každý. České rodiny žijí v kuchyni a my chceme, aby se jim tam žilo dobře,“ říká E. Sedláková a dodává: „Směr, kterým se ve výrobě ubíráme, proto určuje v první řadě poptávka našich zákazníků, ale také vývoj nových technologií.“ K častým kritériím při výběru kuchyně podle ní patří kombinovatelnost s dalším interiérem, snadná údržba a teplý, příjemný vzhled.

Mezi pěti linkami nominovanými na titul „Kuchyně roku 2007“ byl také návrh Trend 2007, který z nabídky kuchyní Sykora sestavila designérka Kamila Adámková. „Co člověk, to originál,“ říká o vkusu českých zákazníků její kolega ze studia BT Styl Jiří Tlačbaba, ale i podle něj je příklon k moderním kuchyním zřejmý. „Většina zákazníků k nám v poslední době přichází s požadavkem jednoduché, lehké, moderní kuchyně. Žádají se přímé tvary, módní světlá barevnost, snadno udržovatelný povrch. Samozřejmostí se stává kvalitní vnitřní vybavení,“ vypočítává Tlačbaba hlavní rysy současné poptávky. „Podle aktuálních trendů a nejčastějších požadavků jsme vybrali i linku, kterou jsme přihlásili na přehlídku „Kuchyně roku 2007“. Zároveň jsme se snažili ukázat něco nového, tj. lamino v imitaci švestky nebo prvek s netradičním osazením spotřebiči, který demonstruje schopnost značky Sykora vyhovět nadstandardním požadavkům klientů. Vystavená kuchyně je jeden z mnoha originálů a stejně originálně jsme schopni uspořádat kuchyni každému zákazníkovi,“ zdůraznil.

Příznivý ohlas sklidila také expozice společnosti SCHMIDT Kuchyně. Tento přední německý výrobce v pavilonu V představil zákaznické kuchyně, které přímo z veletrhu poputují ke konkrétním českým klientům. „Účelem prezentace je předvést, co umíme udělat u zákazníků, takže vystavujeme kuchyně sestavené dle potřeb klientů a ne podle toho, co bychom chtěli ukázat my sami. Ostatní vystavují designové záležitosti, ale naše kuchyň je už prodaná,“ podotkl Miloš Dundr, odborný poradce společnosti SCHMIDT Kuchyně a autor designu soutěžní sestavy Studio Brilliant Intra. „Linka je zajímavá tím, že vyřeší kuchyni na ploše 2,5 krát 2,5 metru. Jde o sestavu pro čtyřčlennou rodinu s malými dětmi, takže jsme zapustili madla jako designový i bezpečnostní prvek,“ uvedl M. Dundr příklad přizpůsobení se požadavkům zákazníka a upozornil také na maximální využití místa včetně úložného prostoru kolem dřezu. „Jde o kuchyni nejvyšší kvality, což dokazuje i to, že výrobce poskytuje dvacetiletou záruku,“ podtrhl.

Zdroj: Tisková zpráva BVV.