Koupě elektrospotřebiče, jako je například chladnička nebo pračka, sporák či myčka nádobí, si vždy vyžadují důkladnou rozvahu a starostlivé porovnání jejich parametrů. Konec konců, jedná se o nákup v hodnotě tisíců až desítek tisíců korun a těch nikdy není nazbyt. Jak se tedy orientovat v množství výrobků tak, abychom učinili to správné rozhodnutí?

Pro pohodlný výběr spotřebiče je vždy ideální mít jednoduchou a rychlou databázi parametrů výrobků, abychom je mohli lehce a rychle porovnat. Mezi tyto parametry patří samozřejmě kromě ceny, která zajímá nás všechny, funkčních vlastností, rozměrů, barvy, značky apod. také energetická spotřeba výrobku. To má svůj zásadní důvod. Kromě ceny při nákupu totiž za výrobek musíme platit i průběžně po dobu jeho životnosti za elektřinu, kterou spotřebuje. A to může být významná položka.

Někteří kupující preferují chození po obchodech a porovnávání výrobků vystavených přímo na prodejně. Zde však někdy není k dispozici dostatečně široký výběr a i prodejní personál nemusí poznat podrobnosti obsluhy a parametrů jednotlivých spotřebičů. Mnoho zákazníků již proto volí nakupování přes internet, které v případě elektrospotřebičů umožňuje rychlé a účinné porovnávání s hodnotným výběrem. Tak jako je v telefonním seznamu možné hledat čísla lidí podle jejich abecedního pořadí, je na některých internetových stránkách možné volit parametry hledaného spotřebiče. Můžeme si tak lehce a rychle najít nejlevnější spotřebič přesně odpovídající našim potřebám. Jedním z těchto parametrů by rozhodně měla být energetická třída spotřebiče, protože ta nám naznačí jeho spotřebu v příštích letech.

Údaje k mnoha spotřebičům totiž obsahují zároveň i spotřebu energie za rok nebo den provozu, na jeden prací nebo mycí cyklus a podobně. Po vynásobení této spotřeby cenou elektřiny platnou pro naši domácnost (zjistíme na faktuře za elektřinu nebo u jejího dodavatele) pak zjistíme i to, kolik nás bude stát jeho provoz. Velmi důležitý je tento parametr například u chladniček, protože ty jsou v provozu doslova 24 hodin denně 365 dní v roce. Konkrétní příklad: chladnička se spotřebou v třídě A ušetří oproti chladničce v třídě C (při stejném objemu) za deset let životnosti až 8000,- korun pouze na elektřině. Za to už si téměř koupíme i novou chladničku.

Samozřejmě, údaje uvedené na výrobku jsou pouze výsledkem normovaného testu a skutečná spotřeba energie výrobku se bude lišit od způsobu obsluhy (a konkrétně v případě chladničky i od jejího umístění a velikosti), kterou zvolíme. Vybrat si však úsporný spotřebič je dobrým příslibem pro jeho budoucí finančně nenáročný provoz.

A proto naše rada zní: Pozorně při výběru spotřebiče sledujte a srovnávejte provozní spotřebu elektrické energie. Tu se v prodejně dozvíte z energetického štítku umístěném na vystaveném spotřebiči a/nebo z informací uveřejněných u nabízeného spotřebiče na stránkách internetového obchodu. Každý obchod, ať už kamenný nebo elektronický, by tyto údaje měl dnes již totiž POVINNĚ uvádět!

Závěrem: hledáte ty opravdu nejúspornější výrobky na našem trhu? Udělali jsme pro vás výběr těch skutečně nejúspornějších! Naleznete je v Databázi spotřebičů TOP TEN! Obsahují pouze vybrané výrobky s nejlepšími parametry z hlediska jejich provozní spotřeby energie a vody, podle deklarací jejich výrobců. Přejeme příjemný výběr!

Zdroj: http://www.uspornespotrebice.cz/