Značka ETA získala prestižní ocenění “Dobrá značka 2007”, když ve známé anketě společnosti Reader’s Digest získala již po sedmé za sebou toto významné ocenění v kategorii kuchyňských spotřebičů. Na galavečeru v Praze předal společnosti ETA ocenění ředitel společnosti Reader’s Digest Martin Slavík, který mj. vyzdvihl, že česká značka ETA v dnešním světě globálních korporací si dokázala udržet důvěru tuzemských zákazníků.

Společnost Reader’s Digest uskutečnila průzkum důvěryhodnosti značek a povolání na podzim 2006 podzim už posedmé. Dále se respondenti vyjadřovali k různým otázkám ovlivňujícím současný svět, prozradili své motivační faktory důvěryhodnosti a svůj vztah k Reader’s Digest Výběru. Průzkum byl prováděn dotazníkovou metodou, s otevřenými otázkami. Respondenti byli vybráni z databáze Reader’s Digest Výběru tak, aby odpovídali populačnímu profilu ČR s tím, že věková kategorie respondentů byla vyšší než 18 let.

Společnost ETA a.s. Hlinsko u českých spotřebitelů uspěla v odpovědích mj. na následující otázky: “Značka nabízí vysoce kvalitní produkty”, “Moje osobní zkušenost se značkou”, “Značka je velmi dobře známa”, Společnost rozumí potřebám zákazníka”.

Průzkum probíhal současně v patnácti zemích Evropy. Zúčastnily se Belgie, Česká republika, Finsko, Francie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie. Dotazníky byly totožné, až na 10 lokálních kategorií, které si každá země určila sama. Celkem se průzkumu v Evropě zúčastnilo 44 679 respondentů. V České republice bylo rozesláno 13 500 dotazníků.

Ve všech patnácti zemích uspěla v kategorii Mobilní telefon značka Nokia a v kategorii Péče o pleť značka Nivea. Visa se v kategorii Platební karta umístila čtrnáctkrát. Kategorii Fotoaparát ve čtrnácti zemích opanovala značka Canon, pouze v Česku vyhrál Olympus. V automobilových značkách zvítězila Škoda, Česká spořitelna se stala nejdůvěryhodnější bankou stejně jako Avon vyhrála v kosmetice.

Po roční přestávce se do průzkumu vrátil dotaz na důvěryhodnost jednotlivých zaměstnání. Evropského prvenství dosáhli hasiči, svou důvěru jim vyslovilo 95 % respondentů. Naopak tradičně nejméně důvěryhodné zaměstnání je celoevropsky politik, získal jen 7 % hlasů. V České republice je pořadí prvních pěti nejrespektovanějších profesí následující hasiči 97 %, piloti 95 %, zdravotní sestry 88 %, lékaři 82 %, učitelé 80 %.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ETA, a.s.